2024.03.05
Adorján, Adrián
Kezdőlap Címlap Semmit sem ért a spanyolok tiki-takája a svédek ellen: gól nélküli döntetlen...

Semmit sem ért a spanyolok tiki-takája a svédek ellen: gól nélküli döntetlen az EB-n

A spanyolok legnagyobb sportnapilapja, a Marca azzal a címmel jelent meg hétfőn reggel, hogy: „Higgyetek magatokban!” Mintha sportszaklap előre tudta volna, hogy ez a csapat, ez a kísérleti csapat messze van a 2008-ban és 2012-ben is Európa-bajnokságot nyert elődeitől. A spanyol végig óriási fölényben játszottak Svédország ellen, a végeredmény ettől függetlenül 0-0 lett.

Úgy kezdődött a mérkőzés, hogy Pedri 18 évesen és 201 naposan minden idők legfiatalabb spanyol játékosa lett, aki világversenyen pályára lépett. Aztán úgy folytatódott, ahogy arra mindenki számított. Döbbenetes spanyol fölény, ami a labdabirtoklást illeti, ugyanakkor nagy ziccerek kihagyása, nagyon sok (négy) kaput el nem találó lövés. Fölény, de meddő, mint sem nyomasztó.

A svédek okosan felkészültek ebből, nagyon jól tudták, hogy a meccs nagy részét védekezéssel fogják majd tölteni, ennek megfelelően is készültek fel és rendezkedtek be. Volt azért ziccer a spanyolok előtt, de ezek nagy része még kapura sem ment. Azért a svédek is eljutottak egyszer egy helyzetig, a Spanyolországban futballozó Alexander Isak hibázott közelről.

Persze, lehetett ezt a melegre is fogni, de a 28 Celsius nem éppen egy futballra alkalmatlan időjárás. Különben meg nem is a svédeket hajtotta annyira a kényszer.

A második félidőben sem sokat változott a játék képe. A spanyolok nyomtak, ahogy a meccs során szinte végig, de a támadások lendülete valahogy akadozott. A svédek pedig a percek múlásával igyekeztek minél előbb jönni, hátha akad alkalom, hogy meg tudják verni a hazai védelmet.

Ez a 61. percben sikerült is, Isak fűzte be szinte a teljes spanyol védelmet, Berget hozta kihagyhatatlan helyzetbe, aki azonban fölé rúgta a labdát. A meccs legnagyobb ziccere volt.

Jöttek a spanyol cserék, Moratát lefelé menet kifütyülték pedig nem is ő, hanem Koke hagyta ki a nagyobb helyzeteteket.

Aztán az utolsó húsz percet már komolyan megnyomták a spanyolok. Záporoztak a lövések Robin Olsen, az Everton kapusának a kapujára, de a svéd állta a nyomást. A vendégcsapat pedig a végén már minden egyes alkalmat kihasznált, hogy húzza az időt. Gerard Moreno a legvégén még kihagyta a meccslabdát, vagyis Olsen védett bravúrral.

Hat perc hosszabbítást kaptak a spanyolok, hogy valamennyire kozmetikázzák az Európa-bajnoki bemutatkozó meccsüket, de csak nem jött össze a gól. A háromszoros bajnok egy döntetlennel kezdte az Eb-t.

Indirekt/Blikk