KezdőlapBelföldSaját, egyedi rendszámra vágysz? Akkor nyúlj mélyen a zsebedbe…

Saját, egyedi rendszámra vágysz? Akkor nyúlj mélyen a zsebedbe…

Egy egyedi rendszám 435 000 forintba kerül, ami hét karakterből állhat, és többféle formátum közül lehet választani.

Összesen 542 egyedileg legyártott rendszámot adtak ki 2023-ban Magyarországon a Belügyminisztérium adatai alapján, így ebből több mint 332 millió forint folyt be az államkasszába. A sorozatból egyénileg kiválasztott táblákat majdnem 3000-en igényeltek tavaly. Mint kiderült, most is árulnak horror pénzért hivatalos, beceneves magyar rendszámokat.

A történet zsebbenyúlós a Pénzcentrum szerint: egy egyedi rendszám 435 000 forintba kerül. Hét karakterből állhat, és többféle formátum közül lehet választani: például négy betű + három szám, öt betű + két szám, vagy hat betű + egy szám.

Egyedi rendszám igényléséhez egy kérelmet kell leadni a kívánt kombinációval, valamint befizetni az illetéket. Ezt követően egy bizottság dönt az igénylésről, a rendszám ütközhet közerkölcsbe, közrendbe vagy jogszabályba. Úgyhogy nem érdemes például a „PI-NA-001”-es vagy a „FA-SZ-001”-es rendszámot megpályázni, mert az illetékes bizottság 100 százalék, hogy el fogja utasítani a kérelmet. Ilyenkor a befizetett illetéket sem térítik vissza.

Ha valakinek nem tetszik a soronkövetkező rendszámkombináció, akkor választhat egyénileg is a sorozatban előállítotak közül – tehát itt az első két betű fixen két magánhangzó vagy két mássalhangzó (pl. „AA-BC-001”). Ez valamivel olcsóbb, 112 450 forintba kerül, és itt nem is kell a bizottságnak engedélyeznie a dolgot.