2024.02.29
Elemér
Kezdőlap Címlap Remekeltek kajakosaink a mai előfutamokban is

Remekeltek kajakosaink a mai előfutamokban is

Tíz futamban rendeztek előfutamokat kajak-kenuban Tokióban szerdán. Öt egységünk, közte Kopasz Bálint, Kozák Danuta és Csipes Tamara futamgyőzelemmel középdöntős, két hajónk kényszerült reményfutamokra.

Tótka Sándor és Csizmadia Kolos is megnyerte szerdai előfutamát kajak egyes 200 méteren, így készülhetnek a csütörtöki folytatásra. Csizmadia, az Angyalföldi VSE 25 éves kajakosa az olimpiai és világbajnoki címvédő Liam Heath-szel került egy futamba, s vele, valamint a spanyol Carlos Arevalóval vívott nagy csatát a továbbjutásért érő első két helyért, végül – meglepetésre – a brit kényszerült reményfutamra, hiszen Csizmadia egy századmásodperc előnnyel megnyerte a futamot.

Az újpesti Tótka Sándor, aki néhány napja ünnepelte a 27. születésnapját, a szám friss Európa-bajnokaként száll vízre a japán fővárosban, s az előfutamban nem igazán akadt komoly ellenfele. Magabiztos győzelemmel lépett tovább a középdöntőbe.

A címvédő Kozák Danuta, valamint Csipes Tamara is megnyerte szerdai előfutamát kajak egyes 500 méteren. A Ferencváros 34 éves, ötszörös olimpiai bajnoka, Kozák azzal a dán Emma Jörgensennel került azonos futamba, akitől június elején, a poznani Európa-bajnokságon kikapott, s lett második. Most is az ő különcsatájukat hozta a futam, de ezúttal a magyar kajakos a gyengébb rajt után magabiztosan evezve utasította maga mögé skandináv riválisát. A Budapesti Honvédot erősítő 31 éves Csipes – aki párosban negyedikként zárt klubtársával, Medveczky Erikával és szintén olimpiai, világ- és Európa-bajnok – gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott az ötödik előfutamban, így ő is készülhet a csütörtöki a középdöntős és – reményeink szerint – döntős folytatásra.

A Nádas Bence, Kopasz Bálint duó megnyerte szerdai előfutamát, így készülhet a csütörtöki folytatásra K-2 1000 méteren, a másik magyar egység, Béke Kornél és Varga Ádám ugyanakkor reményfutamra kényszerül.

Előbbi kettős, amely közvetlenül az ötkarikás játékok előtt ült össze, rendkívül jó benyomást keltett első pályáján, igaz, komoly ellenfelük nem akadt. A táv második felében végig ők vezettek, s a győzelmüket senki nem veszélyeztette. Mindkét kajakos, így a kedden egyesben diadalmaskodó Kopasz is sapkában lapátolt a tűző napsütés ellen védekezve. A szám utolsó előfutamában a KSI-s egység, Béke és az egy nappal korábban ezüstérmes Varga a három fő riválisától messze lemaradva, csak a szamoai egységet megelőzve negyedikként ért célba, s így a nap folyamán még egyszer vízre kell szállnia a középdöntőbe kerülésért.

Takács Kincső után Balla Virág is bejutott szerdán a középfutamba C-1 200 méteren, miután megnyerte a reményfutamát. A győri kenus az előfutamban harmadikként ért célba, ezért kényszerült pótvizsgára, amely remekül sikerült, így két magyar is lesz a 16 között. Takács korábban azt mondta, a dobogóra pályázó párosuk szempontjából az a jó, ha minél több pályát tudnak evezni egyesben.