2024.02.29
Elemér
Kezdőlap Belföld Remek hír a nyugdíjasoknak: idén négyszer is pluszpénzzel jön a postás

Remek hír a nyugdíjasoknak: idén négyszer is pluszpénzzel jön a postás

A nyugdíjasok idén négyszer is kapnak pluszpénzt. Az első két kifizetés már meg is történt, a másik kettő ősszel érkezhet.

Tállai András, a pénzügyminisztérium államtitkára szerint a jó gazdasági teljesítmény, az infláció alakulása és még a pandémia is megtalálható az okok között, amelyek lehetővé teszik a nyugdíjasok számára a pluszpénz kiutalását – írja a Magyar Nemzet csütörtöki száma.

A négy kifizetés:

  1. Év elején már megkapták a jogosultak a visszaállított 13. havi nyugdíj első részletét.
  2. Nyáron az emelkedő infláció miatt kaptak pluszt a nyugdíjasok, mivel a járandóság emelkedik az infláció mértékével, januárban. tavaly még 3 százalékos inflációval számolt a kormány, az év eleji emelés ennyi volt, de a pandémia miatt a pénzromlás is magasabb lett a vártnál, így a szokott novemberi időpont előtt, már nyáron kifizettek 0,6 százalékot.
  3. Novemberben biztosan folytatódik a plusz kifizetések sora: az infláció kissé elszállt, a 3,6-os, nyári számnál is magasabb lehet, 4,2 százalék, ami az árak emelkedését fogja okozni, így a 3,6 százalékhoz képest mért különbséget, azaz újabb 0,6 százalék nyugdíjkorrekciót kapnak az arra jogosultak várhatóan.
  4. Szintén november a nyugdíjprémium kifizetésének ideje. Nyugdíjprémium akkor jár, ha a gazdasági növekedés 3,5 százalék feletti mértékű. Az eddigi adatok alapján ez is biztosra vehető, hisz a nyár elején is már 6,5 százalékos emelkedést jósoltak. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjasok ismét kapnak prémiumot, erre 50 milliárd forintot tett félre a kormány.

Indirekt/Blikk