KezdőlapCímlapPutyin leghűbb fegyverhordozója már Lengyelország megcsonkításával fenyegetőzik

Putyin leghűbb fegyverhordozója már Lengyelország megcsonkításával fenyegetőzik

Lengyelország területét és csorbító orosz védelmi övezet kialakításával fenyegetőzött Dmitrj Medvegyev arra az esetre, ha Nyugatról nagy hatótávolságú rakéták érkeznének Ukrajnába. 

Az orosz nemzetbiztonsági bizottság elnökhelyettese – 2008-2012 között Oroszország elnöke – rendszeresen posztol szélsőségesen harcias szövegeket, atomfegyverek esetleges bevetésétől az ukránok megsemmisítéséig, de a NATO-tagországok területét ilyen közvetlenül érintő nyilatkozatot ritkábban tesz.

„Úgy tűnik, a debil NATO-stratégák tényleg azt akarják, hogy egész Ukrajna orosz ellenőrzés alá kerüljön. Épp ezért adnak a banderista hatalomnak mind több nagy hatótávolságú fegyvert” – írta a Telegramon Medvegyev.

Szerinte így Oroszország kénytelen lesz még nagyobb védelmi övezetet kialakítani Oroszország határainál, hogy ezekkel a fegyverekkel ne érhesse el Ukrajna Oroszországot – amely 2014 óta a Krím és Kelet-Ukrajna egy részét ellenőrzése alá vonta, majd 2022. februárjában Ukrajna egészét megtámadta és harmadik éve vív a területén háborút, további területeket elcsatolva.

Medvegyev szerint, ha Ukrajna nyugati támogatása folytatódik, akkor „az egészségügyi övezet valahol a lengyel határnál lesz. Vagy magában Lengyelországban, és ez már tényleg veszélyes.”

Emlékeztetett arra, hogy Oroszország már taktikai atomfegyverekkel való gyakorlatozásról is tett bejelentést, és ezeknek a fegyvereknek a meghatározása „meglehetősen elnagyolt” – írta Medvegyev.

Az egykori állam- és kormányfő – aki elnökként lényegében azt biztosította, hogy az alkotmány kiskapuját kihasználva 2012-ben Putyin visszatérhessen az elnöki posztra, a korábbi négy helyet hat évig tartó mandátummal – posztjában elsősorban az 550-650 kilométeres hatótávolságú Storm Shadow/SCALP-EG rakétákról írt.

Indirekt/Telex