KezdőlapBelföldPuffog az MSZP – Kunhalmi Ágnes lemondását követeli a tagság

Puffog az MSZP – Kunhalmi Ágnes lemondását követeli a tagság

A szocialista politikus megígérte Gulyás Mártonnak, hogy lemond, ha a pártja nem jut be az Európai Parlamentbe.

Napok óta menekül a szembesítés elől, és szinte utolérhetetlenné vált Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke. A június 9-iki választásokon elszenvedett történelmi vereség előtt a politikus a Partizánnak adott interjújában azt ígérte, lemond, ha nem szereznek Tüttő Katának egy uniós mandátumot. Nem szereztek. A lemondás még mindig nem történt meg. Nem úgy a Momentumnál, ahol a választási kudarcot felvállalta Donáth Anna, és már hétfőn lemondott a pártelnöki tisztségéről – számolt be minderről az acnews.hu.

„Ilyen megsemmisítő eredmény után egy kulturált európai pártban levonják a következtetéseket, felajánlják a lemondásukat. Ezt a felelős döntést meghozta Horn Gyula is 1998-ban, így tett Lendvai Ildikó 2010-ben, valamint 2014-ben Mesterházy Attila is. Az MSZP vezetése nem akarja belátni, hogy az általuk képviselt politika megbukott. Ki kell mondanunk, hogy az MSZP-hez köthető szervezetek nem arra valók, hogy eltartsák a bukott politikusokat” – ezt már Eszik Bence az MSZP tagja írta a Facebook oldalán.

Eszik úgy véli, nem követhetik tovább a Gyurcsány vezette DK-t a megsemmisülés felé vezető úton, itt az ideje, hogy változtassanak a jelenlegi politikán, ki kell lépni a hármas pártszövetségből, az MSZP-nek a saját útját kell járnia. „Ehhez azonban nemcsak az elnökség, hanem a teljes pártelit lemondására szükség van!” – írja Eszik.

Az MSZP tagjai egy videót küldözgetnek egymásnak, amelyet az EP választások előtt Gulyás Márton készített Kunhalmi Ágnessel. A YouTube-on látható interjúban szóba került, hogy – kudarc esetén az MSZP társelnök lemond. Azóta kiderült: az EP szavazás eredményét tekintve Magyarország 20 éves EU-tagsága óta a mostani volt az MSZP legrosszabb szereplése.

Nos, Kunhalmi vélhetően sokkot kapott a választási eredmények láttán. Mert a bukására csak négy nappal később reagált a Facebook oldalán.

„Az értékelés elkezdődött és a tisztújítás folyamata is hamarosan elindul – írta az MSZP politikusa a Facebook oldalán. – Ezzel párhuzamosan nekem is végig kell gondolnom a saját szerepemet, hogy a jövőben hogyan és mivel tudom leginkább segíteni a hazai szociáldemokrácia, a baloldal jövőjét. Fontos, hogy őszintén nézzünk szembe a problémákkal, okokkal, értsük meg részletesen a pontos eseményeket és a szavazótáborok mozgását. Mivel lényegében a megerősödött jobboldali erőkkel szemben csak mi maradtunk nem jobboldaliak, ezért végig kell gondolnunk, hogyan lehet a baloldali értékeket képviselni Magyarországon. Meggyőződésem, hogy nincs jó társadalom baloldali értékek nélkül, és azt is hiszem, hogy végre mélyebb változásra, új útitervre van szükségünk.”