2021.01.23
Rajmund, Zelma
Kezdőlap Címlap Pánik: Dél-Olaszországból északra menekülnek a koronavírusos betegek

Pánik: Dél-Olaszországból északra menekülnek a koronavírusos betegek

Az áldatlan állapotok miatt a fertőzött betegek javarészt Campania környékéről az északi tartományokba mennek a megfelelő ellátásért. Nem ritkák a katasztrófa filmekre emlékeztető jelenetek a régió kórházaiban.

Eddig több mint 1,3 millióan fertőzödtek meg Olaszországban, az elhunytak száma pedig meghaladta a 48 ezer főt. Dél-Olaszországban sokan döntenek úgy, hogy összepakolnak és az ország északi részébe utaznak, ahol sokkal jobb az orvosi ellátás, bár ott is zsúfoltak a kórházak. A Nápoly környéki Campania tartományból például 116-an döntöttek úgy, hogy a szomszédos Lazio tartomány egyik kórházában, a formiai Dono Svizzero kórházban kezeltetik magukat.

Az orvosi oxigén hiánya fél Olaszországban hatalmas problémát jelent. A La Repubblica című napilap szerdai cikke szerint az olaszországi gyógyszertárakban hiánycikké vált az oxigén. A koronavírus-fertőzés miatt megbetegedettek gyógyításában használt orvosi oxigén iránti kereslet az utóbbi hetekben négyszeresére emelkedett. Riccardo Maria Iorio, a majdnem húszezer gyógyszertárat képviselő Federfarma szövetség elnöke az állapotokat ismertetve arról beszélt, hogy a legsúlyosabb helyzetet jelenleg Campania, Abruzzo, Basilicata, Liguria, Valle d’Aosta, Piemonte tartományból és Szicília szigetéről jelentik. A szintén a La Repubblicának nyilatkozó Enrica Troisi nápolyi ügyvéd pedig azt mesélte, hogy több mint száz gyógyszertárt és gyógyszercéget hívott fel, mire egy palack oxigénhez jutott beteg rokona számára – írta a növekedés.hu.