2024.02.22
Gerzson
Kezdőlap Címlap Olaszország: egy magyar család karanténban - interjú

Olaszország: egy magyar család karanténban – interjú

A legfrissebb adatok szerint az utóbbi egy napban 196 ember veszítette az életét a koronavírus fertőzés következményei miatt. A helyzet napról napra romlik, hiába a példátlanul szigorú óvintézkedések.

Miközben Magyarországon ma délután hirdették ki a veszélyhelyzetet, Olaszországban közel két hete élnek együtt az emberek a koronavírus elleni szigorú rendeletekkel.

Forrás: Twitter

Szalai Nóri, aki több éve él Szicíliában a családjával, a minap egy hosszú írásban foglalta össze, hogy milyen az élet a koronavírus árnyékában. Az Indirekt szerdán kora este érte őt el, dél-olaszországi otthonában.

„Itt délen is egyre feszültebb a helyzet. Pánik nincs szerencsére, kezd mindenki hozzászokni az új szabályokhoz. De az embereken, miközben próbálnak a legkevesebb időt tölteni otthonuktól távol, látszódik már beletörődés és a szomorúság, ami az országban kialakult helyzet miatt van. Pánik szerencsére sehol nincs, de az északi tartományok miatt egyre jobban aggódunk: azt mondják például, hogy még maximum tíz-tizennégy napig bírják ezt a terhelést a kórházak, utána nem tudják mi lesz. De azért van jó hír is: az emberek próbálnak összetartani, hogy így vészeljék át ezt a nem mindennapi helyzetet. Celebek gyűjtenek a közösségi oldalaikon pénzt, amiből lélegeztető gépeket vásárolnak, hogy a kórházakban legyen elég. Mert ez a legfontosabb, hogy a fertőzött betegek kapjanak megfelelő ellátást.” – mesélte telefonban Nóri.

A beszélgetés közben, mint minden olasz ebben az időben, ő is a számítógépe előtt ült, és várta a 18 órát. Ott ugyanis minden nap ekkor teszik közzé a koronavírus fertőzés legfrissebb adatait. Reménykedve várta, hogy ma végre jó hír jön. De amikor frissült az oldal, csak annyit mondott: „ez rettenet”. 196 ember vesztette életét az elmúlt 24 órában.