2023.09.28
Vencel
Kezdőlap Címlap Női kézilabda Final Four: tovább álmodhat a Fradi, BL-döntős a búcsúzó Elek...

Női kézilabda Final Four: tovább álmodhat a Fradi, BL-döntős a búcsúzó Elek Gábor csapata

A budapesti négyes döntő másik magyar csapata, a Győr sajnos kikapott a címvédő norvég Viperstől.

Eleve történelmi Final Fourt rendeznek a budapesti MVM Dome-ban – ezen a találkozón és a Győr-Vipers elődöntőn is 20 022 volt a hivatalos nézőszám, amely új világcsúcs női kézilabdamérkőzésen –, ugyanis most fordult elő először, hogy egy országból két csapat is bejutott a négyes döntőbe. Ráadásul a Ferencváros 1971 és 2002 után harmadik alkalommal került a legrangosabb európai kupasorozat döntőjébe, miután 30-29-re legyőzte a dán Esbjerget.

A klubtól 15 esztendő után búcsúzó Elek Gábor ezzel beállította édesapja, Elek Gyula eredményét, aki 1971-ben vezette a zöld-fehéreket a BEK-döntőbe. Igaz, neki és csapatának nyernie nem sikerült, így mindenki abban reménykedik, hogy a fiú túlnövi az apját.

A meccs egyik legfontosabb kérdése az volt, hogy a BL négyes döntőjében újonc ferencvárosiak hogyan reagálnak a 20 ezres csarnokban őket fogadó remek hangulatra, de gyorsan kiderült, hogy jól. Sőt, ez az utolsó pillanatig kitartott a lendület. Angela Malestein hét, Emily Bölk hat, Klujber Katrin és Andrea Lekic öt-öt góllal, Bíró Blanka négy, Janurik Kinga öt védéssel járult hozzá a sikerhez.

A kilencedik perc (4-3) után az 54.-ben ismét az FTC-nél volt az előny (27-26), majd négy perccel a vége előtt – egy újabb 3-0-s sorozat végén – először vezetett kettővel a magyar csapat. A fantasztikus hangulat fokozódott a lelátón, és bár a dánok egyenlítettek, a meccs utolsó támadása a Ferencvárosé volt, a rendkívül taktikus akció végén pedig Emily Bölk megszerezte a győzelmet érő gólt a szinte végig nagyon kiegyensúlyozottan, összeszedetten játszó FTC-nek.

Sajnos elmarad a magyar szurkolók nagy álma, a házidöntő a Győri ETO ellen. A győriek ugyanis egy végletekig kiélezett meccsen 37-35-re kikapott a kétszeres címvédő norvég Vipers Kristiansand ellen. A Ferencváros ellenfele így a címvédő lesz a vasárnap 18 órakor kezdődő döntőben, míg a bronzmeccsen a győriek csapnak össze a dán Esbjerggel.