2021.05.06
Frida, Ivett
Kezdőlap Címlap Nocsak: egy asztmások által használt gyógyszer felgyorsítja a felépülést a koronavírusból

Nocsak: egy asztmások által használt gyógyszer felgyorsítja a felépülést a koronavírusból

Átlagosan három nappal hamarabb épülnek fel a Covid–19 okozta betegségből azok a páciensek, akik inhalálva budezonidot kapnak – legalábbis erről árulkodik egy brit kutatás.

Segítheti a koronavírus-betegek otthoni felépülését, tüneteinek csökkentését egy olcsóbb készítmény – közölték az Oxford Egyetem kutatói.

A hírről beszámoló BBC szerint a szóban forgó gyógyszer az asztmások körében jól ismert budezonid, amely egy glükokortikoid szteroid; a készítményt nem fertőzéses rhinitis (szénanatha, allergiák), orrpolip, illetve gyulladásos bélbetegség kezelésére is használják.

A tudományos dokumentációkban eddig elérhető eredmények szerint az asztmás betegek nem igazán kerülnek kórházba, ha koronavírus-fertőzés alakul ki náluk. Ennek kutatók szerint éppen az inhalátorok, illetve az abban megtalálható budezonid az oka, amely közvetlenül a tüdőre hatva gátolja a gyulladásos folyamatot.

Az Oxford Egyetem kutatói ebből kiindulva kezdtek vizsgálódni. A The Lancet orvosi szakfolyóiratban megjelent (előzetes) tanulmányuk szerint az elmélet helyesnek látszik. Kutatásaikba összesen 1700 olyan, 50 év feletti embert vontak be, akiknél feltételezhető a súlyos Covid–19 kialakulása. A vizsgálati adatok azt mutatták, hogy az a csoport, amely az első tünetek megjelenése után naponta kétszer kapott a budezonidból,

három nappal hamarabb gyógyult fel a betegségből, mint azok az alanyok, akiknél az eddig ismert kezeléseket és a paracetamol tartalmú gyógyszereket alkalmazták.

A kutatók szerint az asztmagyógyszer a kórházba kerülés esélyét is képes csökkenteni. A tudósok április végén tervezik közzétenni a vizsgálatra vonatkozó (teljes) dokumentációt, így a pontos eredményeket is.

Indirekt/hvg.hu