2021.05.06
Frida, Ivett
Kezdőlap Címlap 100 nap múlva kezdődik a tokiói olimpia

100 nap múlva kezdődik a tokiói olimpia

Szerda hajnalban leplezték az olimpiai ötkarikát a japán fővárosban, emlékeztetvén, hogy már csak 100 nap van hátra az olimpiai játékok megnyitójáig. Az már eldőlt, hogy külföldi nézők kizárásával zajlanak majd a versenyek, de még mindig sokan vannak, akik az egész program eltörlését, vagy elhalasztását kérik.

A japán hírügynökség, a Kyodo News által végzett reprezentatív felmérés szerint továbbra is megoszlik a japán közvélemény abban a kérdésben, hogy egyáltalán megrendezzék a tavalyról elhalasztott játékokat.

Az április 10. és 12. között végzett felmérésében a megkérdezettek mindössze 24,5 százaléka válaszolt úgy, hogy legyen Tokióban olimpiai és paralimpiai játékok. 39,2 százalék a programok törlése mellett tette le a voksát, míg 32,8 százaléka úgy vélte tovább kellene halasztani a megnyitó ünnepséget.

A japánok nagy része attól tart, hogy kiújulhat a járvány. Tokióban, Kiotóban és Okinavában is szigorítottak a Covid-19 szabályokon, az éttermeknek és az üzleteknek 20 órakor be kell zárniuk. A nagyobb rendezvényeken 5000 főben korlátozták a részvételt. Az elmúlt 24 órában 510 új koronavírusos esetet regisztráltak, ami 204-gyel több, az előző napihoz képest.

Sokkal borúlátóbb a tokiói orvosi szövetség elnöke. Ozaki Hauro szerint, ha a fertőzés esetei tovább növekednek, akkor nehéz lesz megszervezni az olimpiát a jelenlegi formában.

„Nem tudtam visszatartani a könnyeimet, amikor láttam a leukémiából felépült Ikee Rikako sikerét, amivel kiharcolta az olimpiai részvételt. Vagy éppen a golfozó Macujama Hideki hatalmas bravúrját az amerikai Mastersen. De orvosi szempontból úgy érzem, nagyon nehéz lesz megszervezni a játékokat. Jó lenne látni, hogy a szervezők konkrét intézkedéseket terjesztenének elő, amivel meg tudjuk akadályozni a fertőzés növekedését” – mondta Hauro.

A világ számos országa, így Magyarország is úgy készül, hogy három hónap múlva népes küldöttséggel vesz majd részt a megnyitó ünnepségen, miközben az olimpiai lángot vivő staféta is egyre közelebb ér a japán fővároshoz. Magyarország jelenleg 15 sportágban 121 kvótát szerzett, de a remények szerint ez a szám még nőni fog, több sportágban van még erre esély.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az M4 Sporthiradónak nyilatkozva elmondta, már most kalapot emel a japánok előtt, amit eddig az ötkarika és a sport érdekében tettek.

A MOB-elnöke úgy véli, a magyar csapat létszáma az előzetes terveiknek megfelelően alakul, a kvalifikációs időszak végére összejöhet a riói indulói létszámhoz hasonló 160 fős sportolói küldöttség.

„Minden sportágban zajlanak a kvalifikációs versenyek, elsősorban annak köszönhetően, hogy minden szövetség több forgatókönyvvel készült.”

A korábban megjelent ajánlásból kiderült, szigorú lesz a mostani olimpia, de a lebonyolítás pontos mikéntjéről egyelőre korai lenne bármit nyilatkoznia, az majd a júniusi, végleges kiadványból derül ki. Azt mindenesetre sajnálná ő és az egész olimpiai család is, ha az előzetesen kiadottaknak megfelelően a sportolók nem látogathatnának majd más versenyeket.

„Nem gondolom, hogy steril olimpia lesz, mert aki nézőként ott lesz, azt a játékok hangulata magával fogja ragadni. Nem hiszem, hogy mesterkélt vagy rossz hangulatú lesz bármelyik verseny is.”

Az átütemezett 2020-as tokiói olimpia július 23-án kezdődik és augusztus 8-án zárul, a paralimpia augusztus 24. és szeptember 5. között zajlik majd.

Indirekt/Blikk