KezdőlapBelföldNe dobj ki mindent, ugyanis a hulladék is kinccsé válhat

Ne dobj ki mindent, ugyanis a hulladék is kinccsé válhat

A melléktermékeket, hulladékokat nem csak ipari szinten, de akár egyénileg, a saját konyhánkban is hasznosíthatjuk.

Nagyon sokszor találkozunk olyan példákkal, amelyek rávilágítanak, szinte minden, ami az egyik ember számára fölösleges, a másiknak jó lehet még valamire. Gyakran nem aprópénzes értékmentésről van szó, hanem igazi kincsesbánya nőhet ki egy szemfüles innovátor ötletéből. Gondolhatunk itt akár bizonyos, egyébként mellékterméknek számító zöldség-, gyümölcs-magvak értékes olajtartalmának kinyerésére, de akár az állattartó telepeken termelődő trágyára is, ami igazi kincs lett mára a növénytermesztők, kertészek körében.

Ugyanakkor a melléktermékeket, hulladékokat nem csak ipari szinten, de akár egyénileg, a saját konyhánkban is hasznosíthatjuk. Nem kell mindig hatalmas dolgokban és mennyiségekben gondolkodni, talán az első és legfontosabb lépés, hogy döntsük el magunkban: Elkezdjük!

„Az interneten rengeteg tanácsot találhatunk például használt tojástálcák kreatív felhasználására. Természetesen a barnaszénnel megközelítőleg megegyező fűtőértéke sem elhanyagolható, ugyanakkor számos kedves és kreatív megoldás alapanyagai is lehetnek. Használhatjuk a tojástálcákat csíraneveléshez, madáretetéshez, de akár húsvéti meglepetésként csokitartó papírtyúkok megalkotásához is.” – mondta el Dr. Németh Csaba, a tojásfehérje-alapú tejtermék-helyettesítő ToTu termékek gyártója.

Sok helyen azonban a tojástálca, mint hulladék nagy mennyiségben keletkezik. A cég ahelyett, hogy hulladéktelepre vitetné a tálcákat, papírpelletet készítenek belőlük. A pellet-kazánok jól szabályozhatóan, automatikusan tudják a megfelelő hőmérsékletet biztosítani számos technológiai lépéshez, ill. az üzem tisztításához.

A tojáshéj például magas kálcium tartalma révén számos lehetőséget rejt, nem véletlen, hogy sok táplálék-kiegészítőket gyártó cég felfedezte már magának.  Ugyanakkor további utak nyílnak akár műanyag gyártás területén is, ahol a többi megfelelő nyersanyag folyamatosan növekvő árának, hektikus beszerzési lehetőségének problémáit lehet tompítani a segítségével.