2021.05.06
Frida, Ivett
Kezdőlap Címlap Minden egy helyen: olvassa el mindenképp, ha külföldre akar utazni

Minden egy helyen: olvassa el mindenképp, ha külföldre akar utazni

Tavaly csak álmodtunk róla, idén jó eséllyel már viszonylag szabadon utazhatunk külföldi nyaralásra is. Elmondjuk, hogy hova milyen feltételekkel engedik be a magyar utazókat a jelenlegi állás szerint. Összeszedtük a legkedveltebb célpontokat, de figyelem, a feltételek idővel változhatnak bármelyik országban!

Családok tízezrei latolgatják most a döntést, hogy merrefelé vegyék az irányt a nyári szünetben. Szinte biztos, hogy belföldön ismét telt ház lesz a legtöbb szállodában és vendégházban, de sokan vannak, akik most már leginkább a tengerre, vagy más külföldi úti célra vágynak.

A helyzet még képlékeny, de az európai országok eltökéltek abban, hogy megoldást találnak az idei turisztikai szezonra. A megoldás kulcsa az EU Covid-19 igazolványa, azaz a “vakcinaútlevél” lehet, ami talán június végére készülhet el. A Blikk most úgy próbál segíteni az utazást tervező családoknak, baráti társaságoknak, hogy összeszedte: a legnépszerűbb célországokba most és a közeljövőben milyen feltételekkel lehet beutazni a turistáknak.

Fontos megjegyezni, hogy az adatok napról napra változhatnak, ezért utazás előtt feltétlenül tájékozódjon mindenki a beutazás aktuális feltételeiről és a járványhelyzet alakulásáráról a magyar konzuli szolgálat honlapján és a célország budapesti nagykövetségén!

HORVÁTORSZÁG

Fertőzöttek száma, hét napos átlag: napi 1792 fő

Halottak száma, hét napos átlag: napi 45 fő

Tendencia: csökkenő

Feltételek: Általános határátlépési korlátozás van érvényben az EU azon tagállamaiból érkezők számára, akik nem tartoznak az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) besorolása szerinti „zöld” (járványügyi szempontból biztonságos) kategóriába. Jelenleg Magyarország nem tartozik a zöld kategóriába, így csak 48 óránál nem régebbi negatív teszttel lehet belépni, vagy kötelező 10 napos karantén vár az utazóra.

Oltás: A második oltást követő 14 nap után az utazó mentesül a tesztelési- és karantén kötelezettség alól. A konzuli szolgálat így tájékoztat az országba való belépésről: “Mivel az oltás tényét az előírt határidőkkel pontosan, dokumentáltan igazolni kell, nyomatékosan javasoljuk, hogy az oltásokról (így, a második dózis megszerzéséről) szóló teljes dokumentációt tartsák maguknál. (Jelenleg nincs arra vonatkozó információnk, hogy a horvát határőrség ne fogadná el a magyar nyelven kiállított oltási igazolásokat. )”

Egyéb: A belépéskor kötelező az utasok járványügyi regisztrációja.

GÖRÖGORSZÁG

Fertőzöttek száma, hét napos átlag: napi 1899 fő

Halottak száma, hét napos átlag: napi 71 fő

Tendencia: csökkenő

Feltételek: Az utazás megkezdése előtt minimum 24 órával mindenkinek kötelező a regisztráció, azaz az ún. Passenger Locator Form (PLF) kitöltése.

Oltás: A második oltás után 14 nappal lehet szabadon beutazni, az orosz és a kínai oltást is elfogadják. Az állami szerv által kiállított igazolásnak angolul is tartalmaznia kell a következő információkat: beoltott személy teljes neve, az alkalmazott vakcina típusa, és a beadott adagok száma. Más esetben 72 óránál nem régebbi PCR tesztre van szükség. Karantén kötelezettség nincs.

Egyéb: Görögország szárazföldi határai közül a turisták számára beutazásra jelenleg csak a görög-bolgár határszakasz (Promahonasz) van nyitva.

SZLOVÉNIA

Fertőzöttek száma, hét napos átlag: napi 663 fő

Halottak száma, hét napos átlag: napi 8 fő

Tendencia: csökkenő

Feltételek: Május elsejétől Magyarország állampolgárai korlátozás (teszt, karantén) nélkül léphetnek be Szlovéniába a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek azoltottságot igazoló magyar illetékes hatóság által kiállított érvényes megfelelő igazolással (védettségi igazolvány). Más esetben 48 óránál nem régebbi teszt, vagy 10 napos hatósági karantén szükséges.

Oltás: Csak a második oltás után 14 nappal lépnek életbe a beoltottságért járó kedvezmények, a könnyítés az orosz és a kínai vakcinával beoltottakra is érvényes.

Egyéb: Beutazási regisztráció nem szükséges.

SPANYOLORSZÁG

Fertőzöttek száma, hét napos átlag: napi 7923 fő

Halottak száma, hét napos átlag: napi 79 fő

Tendencia: enyhénnövekvő

Feltételek: A Spanyolországba légi vagy vízi úton történő beutazáskor valamennyi beutazónak, aki kockázatosnak minősített országból (többek között Magyarországról) érkezik, rendelkeznie kell egy 72 óránál nem régebbi negatív teszttel, melyet spanyol, angol, francia vagy német nyelven állítottak ki (magyar nyelven kiállított dokumentum esetén szükséges annak hiteles fordító általi lefordítása spanyol nyelvre).

Oltás: Jelenleg az igazoltan beoltottakra vonatkozóan ugyanazok a szabályok érvényesek, mint az oltással nem rendelkezőkre. Júniustól várhatóan elfogadják az EU-s „vakcinaútlevelet” és talán egyéb oltási igazolványokat is.

Egyéb: Az országba légi vagy vízi úton történő beutazáskor minden beutazónak szükséges kitöltenie egy formanyomtatványt (Formulario de Control Sanitario), amelyet belépéskor az egészségügyi ellenőrzés során kell bemutatni.

AUSZTRIA

Fertőzöttek száma, hét napos átlag: napi 1876 fő

Halottak száma, hét napos átlag: napi 23 fő

Tendencia: csökkenő

Feltételek: Mivel Magyarország jelenleg magas fertőzöttségi mutatókkal rendelkezik, a belépés időpontját megelőző 72 órában készült negatív PCR vagy antigén teszt birtokában lehet beutazni Ausztriába. A beutazás előtt regisztrálni kell.

Oltás: Az oltás megléte vagy a korábbi megbetegedés a beutazási feltételek teljesítése alól nem mentesít.

Egyéb: Május 19-től várhatóan mentesülnek a beutazási korlátozások alól az európai járványügyi hatóság által zöld vagy narancs zónába sorolt országokból beutazók (Magyarország jelenleg vörös zónában van).

NÉMETORSZÁG

Fertőzöttek száma, hét napos átlag: napi 17 025 fő

Halottak száma, hét napos átlag: napi 193 fő

Tendencia: csökkenő

Feltételek: Magyarország rizikóterületnek számít, a turisztikai célú beutazás jelenleg nem megengedett. Az egyéb okból beutazóknak 48 óránál nem régebbi negatív teszt felmutatása szükséges.

Oltás: Jens Spahn egészségügyi miniszter szerint a közeljövőben a teljes beoltottsággal rendelkező utazóknak nem lesz szükségük negatív tesztet felmutatni a beutazáshoz. Most azonban a beoltottság még nem jár extra jogosultságokkal a beutazáskor.

Egyéb: A szabályok beutazás után 10-14 nap karantént írnak elő, ennek időtartama és feltételei tartományonként változnak, utazás előtt érdemes ellenőrizni.

SZLOVÁKIA

Fertőzöttek száma, hét napos átlag: napi 455 fő

Halottak száma, hét napos átlag: napi 39 fő

Tendencia: csökkenő

Feltételek: Az országba 14 napos kötelező karantén és a karantén 8. napján fennálló tesztelési kötelezettség mellett lehet beutazni, amennyiben nem ingázásról vagy tranzitútról van szó.

Oltás: Az oltás nem mentesít a karantén alól, de a karantén akár már az első napon is véget érhet egy Szlovákiában saját költségre elvégeztetett RT-PCR teszt negatív eredményével, de csak ha aznap végeztetik el a tesztet. Ez azokra vonatkozik, akik az mRNS típusú (pl.: Pfizer, Moderna) oltás 2. adagját is megkapták, és az oltástól eltelt több mint 14 nap, vagy a vektor alapú (pl.: AstraZeneca) oltás 1. adagját megkapták, és az oltástól több mint 4 hét telt el.

Egyéb: A magyar oltási igazolványt Szlovákia jelenleg nem fogadja el.

OLASZORSZÁG

Fertőzöttek száma, hét napos átlag: napi 11 371 fő

Halottak száma, hét napos átlag: napi 270 fő

Tendencia: csökkenő

Feltételek: Az országba negatív teszttel belépőkre ötnapos karantén vár, mely az öt nap leteltét követően újabb negatív teszteredmény esetén szűnik meg. A negatív teszt hiányában belépők 14 napos elkülönítés és egészségügyi megfigyelés alá esnek, amelyből szintén negatív teszttel lehet szabadulni.

Oltás: Nincs oltási kötelezettség, és a beoltottak nem részesülnek jelenleg kivételes elbánásban.

Egyéb: Az Olaszországba beutazók kötelesek felvenni a kapcsolatot a lakóhely vagy tartózkodási hely szerint illetékes helyi egészségbiztosítási szervvel (ASL)

CIPRUS

Fertőzöttek száma, hét napos átlag: Napi 685 fő

Halottak száma, hét napos átlag: napi 2 fő

Tendencia: növekvő

Feltételek: A Ciprusra történő utazáshoz a „Cyprus Flight Pass” elektronikus platformot az utazás megkezdése előtti 24 órában elektronikusan kell kitölteni. A szigetre utazók így kapják meg az úgynevezett „flight pass”-t, amely az országba való belépéshez szükséges. Aki a kérelmet nem elektronikus formában tölti ki, vagy anélkül érkezik a szigetre, 300 eurós büntetésre számíthat, vagy pedig a hatóságok visszafordítják a kiindulási országba.

Oltás: A teljesen beoltott utazók május 10-től várhatóan szabadon beléphetnek az országba a második oltás beadásának napjától. Ez az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinákra (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen), valamint a Szputnyik-V-re vonatkozik. A „zöld” kategóriába sorolt, alacsony járványügyi kockázatú országokból szabadon lehet beutazni. Magyarország jelenleg „vörös” kockázatú országnak számít.

Egyéb: Amennyiben az utazó a PCR tesztet az országba érkezéskor végezteti el, akkor a teszt eredményének megérkeztéig önizolációban kell maradnia.

Indirekt/Blikk