2021.05.17
Paszkál
Kezdőlap Belföld Rossz hír: pillanatokon belül nálunk lehet az indiai mutáns

Rossz hír: pillanatokon belül nálunk lehet az indiai mutáns

Óvatosnak kell lennünk, pillanatokon belül megjelenhet hazánkban ugyanis az indiai mutáns – erről Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos beszélt.

A szakember az ATV Start című műsorban beszélt arról, hogy alapvetően pesszimista az új variánssal kapcsolatban, mivel egy dupla mutánsról van szó, két helyen változott meg a vírus génszerkezete.

Emiatt nem tudjuk biztosan, hogy melyik védőoltás milyen mértékben nyújt védelmet. Erre nincs egyértelmű válasz.

Ugyanakkor hozzátette: abból a szempontból bizakodhatunk, hogy Európában először Angliában jelent meg tömegesen az indiai variáns, mégsem szorította ki a brit mutánst, ami jó hír számunkra.

Falus szerint nagyjából hat hónapig védenek a vakcinák. Lassan arra készülhetünk, hogy az egészségügyi dolgozókat újra kell oltani, vagy el kell kezdeni vizsgálni, mikor lesz szükség egy újabb adagra.

A terasznyitásokkal kapcsolatban annyit mondott: körülbelül egy hét múlva derülhet ki, hogy milyen következménye lesz az elszabadult tömegnek.

Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján is elhangozott, hogy az indiai mutáns már itt van a szomszédban, és okozhat meglepetéseket.

Két nappal ezelőtt jött a hír, hogy elmúlt napokban öt újonnan regisztrált pozitív esetnél fennáll a koronavírus indiai mutációjának gyanúja, ezek közül kettőt Salzburgban, hármat pedig a magyar határ közelében fekvő Miklóshalmán találtak. A mintákat még vizsgálják.

Indirekt/Blikk