KezdőlapBelföldMélyvízbe dobja tanítványait Miklósa Erika – Hamarosan indul a Magyar Tavak Fesztiválja...

Mélyvízbe dobja tanítványait Miklósa Erika – Hamarosan indul a Magyar Tavak Fesztiválja 2024

Idén a Balaton északi partjának egyik gyöngyszeme, a csodálatos Szigliget is csatlakozik a fesztiválhoz, így a Velencei-tó és a Tisza-tó mellett egy újabb, balatoni helyszín kap helyet a kulturális eseménysorozatban.

Több mint egy évtizeddel ezelőtt Debreczeni Ildikó víziója nyomán született meg az a különleges komolyzenei fesztivál, amely ma már hazánk három nagy tavánál, a Tisza-tónál, a Velencei-tónál és a Balaton partján is várja a zeneszerető közönséget. Június 28–29-én a Velencei-tónál, július 26–27–28-án a Tisza-tónál, valamint augusztus 24–25-én a Balaton-parti Szigligeten csendülnek fel a varázslatos dallamok, ahol a fesztiválozók megismerhetik hazánk legszebb régióinak növény- és madárvilágát, sőt, a környék népi kultúráját is.

Miklósa Erika 2024-ben indult mesterképző énekiskolája, a KvintEsszencia hallgatói mutatkoznak be az idei Magyar Tavak Fesztivál mindhárom gálakoncertjén. A Kossuth-díjjal és Magyar Szent István Renddel kitüntetett világhírű énekművész közreműködésével tíz lelkes fiatal mutatja meg tehetségét, akik nagyon vegyes műfajt képviselnek.

Több napon át pedig a kerékpározásé lesz a főszerep. A résztvevők körbetekernek a Velencei-tó és a Tisza-tó illetve a Balaton Felvidék körül, miközben az egyes megállóknál neves előadók várják és szórakoztatják majd őket különleges zenei produkciókkal.

„A Tisza-tavi túra során 9 település, 9 vízparti helyszín és 9 fellépő varázsolja el a közönséget, kezdve a Tiszafüredi Fúvósok és Mazsorettek vidám muzsikájától, László Attila Fonogram-díjas erdélyi magyar énekes, a Budapest Ragtime Band, valamint Duka Elemér & Gipsy Chamber Orchestra előadásán át, egészen Falusi Mariann és Sárik Péter jazzkívánságműsoráig. A nap során a kerékpárosok a tisza-tavi táj szépsége mellett a helyi zenei kultúra sokszínűségét is megismerhetik. Az estét pedig Bársony Bálint és az MRP (Magyar Rapsody Projekt) abádszalóki ajándék koncertje koronázza meg a Tisza-tó strandon” – sorolta a fesztivál főszervezője, Debreczeni Ildikó.

Július 28-án a zenés csónakázás – a tiszai hajósok világát megidézve – a Tisza-tavon program keretében a fesztiválozók hajókkal és csónakokkal közelítik meg a zenei előadások helyszíneit. A vízi utazás során több állomást is érintenek, ahol különböző előadók, mint például Agárdi Szilvia vagy a Nikodém – Halper – Román – Weszely jazzformáció szórakoztatják a közönséget.

Augusztus 24-én a festői Szigligeti Várudvar ad otthont a nyitókoncertnek. „Az ének értelme” című műsorban Miklósa Erika és a KvintEsszencia Mesteriskolai tanítványai a korábbi előadásokkal megegyező repertoárral készülnek, amit ezúttal is Novák Péter rendez és ifj. Sárközi Lajos és zenekara kísér.

A fesztivál második napja a kerékpározás jegyében telik. A résztvevők egy különleges kerékpáros túrán vesznek részt, amelyen Szigligetről indulva a Balaton-felvidék varázslatos tájait járják be. A túra során több lehetőség is lesz a pihenésre, borkostolásra.

A Magyar Tavak Fesztiváljának hét feledhetetlen napja a zene, a kultúra, az aktív pihenés, valamint a természet szeretetének és a környezettudatosság iránti elkötelezettségnek harmonikus elegyét kínálja, ahol a változatos helyszínek, zenei csemegék és sportprogramok révén mindenki megtalálhatja a számára legkedvesebb programot.