KezdőlapBelföldJobb, ha erre felkészülünk - Brutál árvíz éri el Budapestet

Jobb, ha erre felkészülünk – Brutál árvíz éri el Budapestet

Folytatódik az esőzés a dunai vízgyűjtőn, a vízügy felkészült a várható árhullám elleni védekezésre.

A Duna felső vízgyűjtőjén folytatódott a csapadéktevékenység, az elmúlt 24 órában területi átlagban 10-18 mm eső hullott. A legfrissebb előrejelzés szerint Passau felett további 5-20 mm, lejjebb további 20-25 mm csapadék valószínű az elkövetkező 48 órában.

A ma reggeli számítások szerint a hazai szakaszon Nagybajcsnál a III. fokot megközelítően a péntek reggeli órákban tetőzik a Duna, míg Budapesten a hétvégén várható a tetőzés I. fokot meghaladó, az alsó rakpart szintjét megközelítő vízállással.

A következő hat napban Komáromnál, Esztergomnál, Nagymarosnál, Budapesten, Bajánál és Mohácsnál I. fok feletti, a Murán Letenyénél, a Rábán Körmendnél és Győrött szintén az I. fokú szintet meghaladó vízszint várható. A Tarnán a II. fokú árvízvédelmi készültségi szint feletti, míg a Zagyva alsó szakaszán, Jászteleknél az I. fokú szintet megközelítő vízállásra lehet számítani.

A védekezési munkák irányítására és koordinálásra ma reggel 8 órától megkezdte működését a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse. A szakképzett őrszolgálat biztosítása érdekében több mint 60 kollégát rendelnek át a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságtól az ország észak-nyugati részére, a Duna szigetközi szakaszára.

Indirekt/Pénzcentrum