KezdőlapCímlapMegvan a megállapodás! Egyhangú EU-döntés az 50 milliárd eurós segélycsomagról Ukrajnának

Megvan a megállapodás! Egyhangú EU-döntés az 50 milliárd eurós segélycsomagról Ukrajnának

A szavazáson mind a 27 uniós állam vezetője, köztük Orbán Viktor is igennel voksolt.

Némileg váratlanul megszületett a megállapodás az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélycsomagról. Ezt Charles Michel, az Európai Tanács elnöke jelentette be. „Mind a 27 vezető egyetértett. Ez hosszútávú és kiszámítható finanszírozást biztosít Ukrajna számára” – fogalmazott.

Orbán Viktor a Facebook-oldalán tett közzé egy videót, miután megszületett a megállapodás az EU-csúcson az 50 milliárd eurós segélycsomagról Ukrajnának. A videót azzal a kommentárral tette közzé: „Kiharcoltuk!”

A videóban a miniszterelnök arról is beszélt, hogy a tárgyalások decemberben megszakadtak, mert két magyar problémára nem kaptak megoldást. „Féltünk attól, hogy a magyaroknak járó uniós pénzek, amit a bizottság eddig nem adott ide nekünk, előbb-utóbb Ukrajnában kötnek majd ki. Attól is féltünk, hogy túl hosszú távra, ellenőrizetlenül bocsátunk forrásokat Ukrajna rendelkezésére”, vélekedett Orbán.

A magyar kormányfő közölte, tegnap éjszaka, ma reggel kaptak egy ajánlatot, és végül kitárgyaltak egy ellenőrző mechanizmust, amely garantálja a pénzek észszerű felhasználását, és garanciát kaptak arra, hogy Magyarország pénze nem kerülhet Ukrajnába. Hosszú tárgyalás után ezt az ajánlatot elfogadták, szögezte le a miniszterelnök, aki örül, hogy a gazdasági élet reakciója pozitív a megállapodásra.