KezdőlapCímlapMégis lehetett kormányt buktatni ezen a választáson? Macron akkora pofont kapott Marine...

Mégis lehetett kormányt buktatni ezen a választáson? Macron akkora pofont kapott Marine Le Pentől, hogy feloszlatta a nemzetgyűlést

A francia elnök mindezt a jobboldali Nemzeti Tömörülés nagy arányú győzelme miatt lépte meg, jöhetnek az előre hozott választások.

Előre hozott parlamenti választásokat írnak ki Franciaországban, miután vasárnap este kiderült: az európai parlamenti választáson a jobboldali Nemzeti Tömörülés nagy arányú győzelmet aratott, és az Emmanuel Macron elnök vezette tábor messze lemaradva a második helyen végzett.

Az államfő bejelentette, hogy feloszlatja a nemzetgyűlést, és június 30-án új parlamenti választásokat tartanak. Macron kijelentette: a vasárnapi választási eredmény katasztrofális a kormányzatra nézve, és senki nem tehet úgy, mintha ezt nem látná.

„A szélsőjobboldali pártok mindenhol előretörnek a kontinensen. Ez olyan helyzet, amelybe én nem tudok beletörődni. Úgy döntöttem, hogy választási lehetőséget adok önöknek, ezért ma este feloszlatom a nemzetgyűlést” – mondta Macron a francia nemzethez intézett beszédében. Megjegyezte: „ez komoly és nehéz döntés, de az a bizalom vezérli, hogy a francia emberek képesek lesznek a legjobb döntést hozni maguk és a jövő generációi számára”.

A francia elnök úgy fogalmazott: eljött az ideje annak, hogy tisztázzák a dolgokat. „Meghallottam az üzenetüket, az aggályaikat, és nem fogom ezeket válasz nélkül hagyni. Egyértelmű többségre van szükség ahhoz, hogy Franciaország józanul és egyetértésben tudjon cselekedni” – mondta Macron.

Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés vezéralakja, volt elnökjelölt üdvözölte Macron bejelentését. „Készen állunk arra, hogy átvegyük a hatalmat, ha bizalmat szavaznak nekünk a következő választáson” – mondta.

Az exit pollok alapján Marine Le Pen pártja, a Nemzeti Tömörülés 31,5 százalékos eredménnyel szerezhette meg az első helyet, Macronék, azaz a Valérie Hayer vezette Reneszánsz-lista 15,2 százalékot érhetett el, a harmadik hely pedig a Szocialista Párté lehet 14 százalékkal.

Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés EP-listavezetője már Macron bejelentése előtt felszólította az államfőt, hogy írjon ki új választást.

Indirekt/Infostart