KezdőlapBelföldEP-választás: Fidesz győzelem, a Tisza berobbant, Gyurcsányék pofára estek

EP-választás: Fidesz győzelem, a Tisza berobbant, Gyurcsányék pofára estek

A 21 mandátum több mint felét elvitték a kormánypártok (11), Magyar Péterék hét képviselői helyet szereztek, a DK-MSZP-Párbeszéd 2, míg a Mi Hazánk 1 képviselőt küldhet Brüsszelbe.

Majdnem teljes biztonsággal kijelenthető, Magyarországon földindulásszerű meglepetéssel zárult az EP-választás. Ugyanis a kormányzópártok megnyerték a voksolást, de az öt évvel ezelőttihez képest 2 helyet bukva, összesen 11 képviselőt küldenek majd az Európai Parlamentbe.

Ennél is nagyobbat bukott a DK-MSZP-Párbeszéd, amelyik végig a legnagyobb ellenzéki erőnek hirdetve magát már az Orbán-rendszer lebontását vizionálta, majd a korábbi 5 mandátumból hármat elveszítve mindössze 2 képviselői helyet szerzett. Óriási blama mindez, és az elemzők nagy része úgy vélekedett a különböző televíziókban, hogy a DK – valamint a Gyurcsány-házaspár – szerepe abszolút negatívumot jelentett a szövetségeseinek.

A választás nagy nyertese a Magyar Péter fémjelezte Tisza Párt, amely másfél hónapos története alatt berobbant a társadalom tudatába, és a semmiből 7(!!) EP-képviselői helyet szereztek, ami azt jelenti, hogy a szavazatok több mint 30 százalékát szerezte meg. Ez példa nélküli nemcsak a nemzeti, hanem a nemzetközi politikai életben is, hogy egy ilyen fiatal, mindössze 19 taggal rendelkező párt így szerepeljen az EP-választáson.

Szintén nyertesnek számít a Mi Hazánk, amely negyedik hazai politikai erőként bejutott az Európai Parlamentbe, ugyanis egy képviselői helyet megszereztek. Viszont kiesett a Momentum, amely öt éve két mandátummal berobbant az európai politikába, most mindössze alig több mint 3 százalékot szerzett, így egy képviselői helyet sem szerzett.