KezdőlapBelföldMár nemcsak az egészségügyben van hosszú várólista: heteket kell várnod, ha műszakiztatod...

Már nemcsak az egészségügyben van hosszú várólista: heteket kell várnod, ha műszakiztatod az autódat

A vizsgaállomások leterheltek, ugyanis most jár le azoknak az autóknak a műszakija, amelyeket két éve, a koronavírus-járvány miatti mentesség megszűnésekor vizsgáztattak a tulajdonosok.

Nem sok idejük maradt a tulajdonosoknak arra, hogy műszaki vizsgára vigyék a négy évnél idősebb járműveiket – melyek műszaki állapotát kétévente kötelező ellenőriztetni –, ám nem lesz könnyű dolguk, mert vannak olyan vizsgaállomások, ahol két-három hetet is várni kell az időpontra – hangzik el az RTL Híradó riportjában. A beszámolóból az is kiderült, hogy a hatósági vizsga ára 2016 óta változatlan, azaz 16 290 forint.

 „Folyamatosan csörögnek a telefonok, mindenki igyekszik bejelentkezni, és keresi a helyet, hogy hol tudja megoldani a műszaki vizsgát” – közölte Temesvári Ferencné, a Vizsgaállomások és Vizsgabiztosok Szakmai Szervezetének elnöke. 

Mint ismert, a koronavírus-járvány alatti veszélyhelyzet miatt több okmány, így a műszaki vizsga érvényességét tartalmazó forgalmi sem járt le. Ez a mentesség 2022 júniusában megszűnt. Csaknem 1 millióan hagyták az utolsó pillanatra a megújítást, a vizsgaállomások alig győzték a munkát. Most is hasonló a helyzet, ráadásul a magyar autók átlagéletkora, ami 16 és fél év, így előfordulhat, hogy kisebb-nagyobb javításokat is el kell végeztetni a friss műszakihoz.  Ha valaki mégis kicsúszna az időből, annak a vizsgaállomások igazolást adnak.

„Ha valaki úgy megy műszaki vizsgára, hogy még érvényes a műszaki vizsgája, akkor a vizsgaállomások igazolásokat tudnak kiadni, és meghosszabbítjuk a legelső időpontig, amikorra tudunk műszaki vizsgaidőpontot adni” – tette hozzá Temesvári Ferencné.