KezdőlapCímlapLegalább így legyünk jelen az EB-n – Törökország hatvanéves magyar példát másolt

Legalább így legyünk jelen az EB-n – Törökország hatvanéves magyar példát másolt

Az 1964-es Eb-n Bene Ferenc és Varga Zoltán révén játszatott két tizenévest a magyar válogatott, míg most a törököknél Arda Güler és Kenan Yildiz személyében két tinédzser is helyet kapott kezdőcsapatukban.

Hat évtizeddel ezelőtti magyar példát követtek a törökök, amikor Arda Güler és Kenan Yildiz személyében két tinédzser is helyet kapott kezdőcsapatukban az osztrákok ellen 2-1-re megnyert keddi nyolcaddöntős meccsen a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon. Magyarország az 1964-es Eb-n Bene Ferenc és Varga Zoltán révén játszatott két tizenévest is kezdőtizenegyében a Dánia elleni, harmadik helyért rendezett találkozón.

A sportág történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) emlékeztetett rá, a keddi összecsapáson Güler a harmadik olyan tinédzserré lépett elő az angol Wayne Rooney és a portugál Cristiano Ronaldo után, aki gólt szerzett és gólpasszt is adott ugyanazon a kontinensviadalon.

Az osztrákok ellen duplázó Merih Demiral történelmi találatot jegyzett: az alig 57 másodperc elteltével született gólja ugyanis minden idők leggyorsabbja az Eb-k kieséses szakaszában. Demiral e mutatóban a lengyel Robert Lewandowskit múlta felül, aki Portugália kapuját 100 másodperc után vette be a 2016-os Európa-bajnokság negyeddöntőjében.

Az Európa-bajnokság további menetrendje

Negyeddöntők

péntek:
Spanyolország-Németország, Stuttgart 18.00
Portugália-Franciaország, Hamburg 21.00

szombat:
Anglia-Svájc, Düsseldorf 18.00
Hollandia-Törökország, Berlin 21.00