2024.03.01
Albin
Kezdőlap Címlap Lecsaptak az ukránok? Putyin két szövetségese is merénylet áldozata lett rövid időn...

Lecsaptak az ukránok? Putyin két szövetségese is merénylet áldozata lett rövid időn belül

Csak az egyik merényletet vállalta magára sz ukrán biztonsági szolgálat.

Orosz sajtóforrásokra hivatkozva a Newsweek azt írja, hogy Oleg Popov, az oroszok által irányított Luhanszki „Népköztársaság” (LPR) volt parlamenti házelnök-helyettese autós robbantásban halt meg. Tegnap Popov mellett egy másik Putyin-szövetséges, az árulásért elítélt ukrán politikus, Ilja Kiva is életeét vesztette egy merényletben.

Utóbbi merényletet az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) magára vállalta: “a bűnelkövetőt kézifegyverekkel likvidálták”. A 46 éves Kivát, aki már korábban elmenekült Ukrajnából, távollétében 14 év börtönre ítélték árulásért és azért, mert nyilvánosan Ukrajna megszállására szólított fel.

Azt még nem lehet tudni, hogy ki ölte meg Popovot. A hatóságok szerint a 2022-es annexió után alapított LPR volt tisztviselője elleni merénylet egy luhanszki stadion közelében történt. 2022 szeptemberében már letartóztatták az SZBU egy tagját errefelé, aki a vádak szerint akkor is merényletre készült a politikus ellen. Most a szolgálat nem vállalta magára a Popov elleni támadást.

Indirekt/Blikk