KezdőlapBűnügyLebukott a korrupt altábornagy – a rácsok mögött nem sokra megy a...

Lebukott a korrupt altábornagy – a rácsok mögött nem sokra megy a millióival

Előzetes letartóztatásba helyezte Vagyim Samarin altábornagyot, a vezérkari főnök helyettesét különösen nagy értékű vesztegetés elfogadása miatt a 235. helyőrségi katonai bíróság.

A bíróság még szerdán döntött a két hónapos előzetes letartóztatásról – közölte az orosz sajtó. Ha bűnösnek találják, a tábornokot nyolctól tizenöt évig terjedő szabadságvesztésre, és akár a vesztegetés összege százszorosának megfizetésére ítélhetik – írta meg az atv.hu.

Szvetlana Petrenko, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szóvivője közölte: Samarint azzal vádolják, hogy a 2016 áprilisától 2023 októberéig tartó időszakban 36 millió rubel (mintegy 144 millió forint) kenőpénzt fogadott el Alekszej Viszokovtól, a permi Telta telefongyár vezérigazgatójától és a vállalat főkönyvelőjétől, Jelena Grisinától, a katonai megrendelések növelése fejében. Az ügyben Viszokovot és Grisinát is őrizetbe vették.

Az elmúlt hónap során több tábornokot tartóztattak le Oroszországban különböző kenőpénzek elfogadásáért, köztük Tyimur Ivanov védelmiminiszter-helyettest, Jurij Kuznyecovot, a katonai tárca személyzeti osztályának vezetőjét, és Ivan Popovot, a déli katonai körzet 58. hadseregének volt parancsnokát.