KezdőlapCímlapLassan, de biztosan javul a helyzet Csehországban

Lassan, de biztosan javul a helyzet Csehországban

A koronavírus-járvány Csehországban folytatódó enyhülését mutatják a prágai egészségügyi minisztérium szerda reggeli hivatalos adatai.

A tárca honlapján nyilvánosságra hozott statisztikák szerint kedden 10 900 új igazolt fertőzést mutattak ki a laboratóriumi szűrések, amely 3100-zal kevesebb, mint egy hete volt.

Heti összehasonlításban mintegy 900-zal csökkent a kórházakban kezeltek száma. Kedden 8400 covidos ember volt kórházban, közülük majd’ 1900 állapota súlyos. Bár a kórházak leterheltsége is fokozatosan enyhül, az orvosok továbbra is súlyos, kritikus helyzetről beszélnek.

Kedden az orvosok 36 230 vakcinát adtak be, ami viszont néhány ezerrel kevesebb, mint egy hete. A statisztikák szerint legalább egy vakcinaadagot keddig több mint egymillió ember, azaz a lakosság 9,7 százaléka kapott. Több mint 370 ezer ember már a második adagot is megkapta.

A politikai ellenzék és a sajtó bírálta az oltási folyamat különféle hiányosságait, és mindezekért elsősorban a kormányt tette felelőssé.

Csehországban javult a járványhelyzet, ezért a kormány már nem kér külföldi segítséget – nyilatkozta a közszolgálati rádió szerda reggeli híradójában Jan Hamácek, belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke. Megerősítette a korábbi hivatalos közléseket, hogy a helyzet javulása ellenére a kormány legalább április közepéig fenn kívánja tartani a szigorú óvintézkedéseket.

Miután ezek egy része csak a szükségállapot idején lehet érvényben, a kormány kérni fogja a parlamentet a március 28-án lejáró jogi helyzet meghosszabbítására. A kisebbségi koalíciós kormánynak ehhez meg kell szereznie az ellenzék legalább egy részének a támogatását is. Andrej Babis kormányfő a nap folyamán ezért találkozik és tárgyal erről az ellenzéki pártok elnökeivel.

Radek Vondrácek, a képviselőház elnöke a közszolgálati televízióban azt mondta, hogy a parlamenti alsóház pénteken tűzi napirendre a kormány előterjesztését a szükségállapot meghosszabbítására.