2020.11.25
Katalin
Kezdőlap Címlap Kulka János drámája a sztrók pillanatában: „Felmentem az égbe”

Kulka János drámája a sztrók pillanatában: „Felmentem az égbe”

Még ma is nehezen beszél a több mint négy éve szélütést kapott színész, aki úgy érezte,  már a mennyország kapujában toporog.

Október 29-én volt a sztrók világnapja, s ennek alkalmából Kulka Jánossal és a Szent János Kórház Stroke Centrumának osztályvezető főorvosával, Dr. Folyovich Andrással beszélgetett a Reggeli két műsorvezetője, Peller Anna és Lakatos Márk.

Dr. Folyovich egy igazi áttörésről beszélt, amikor kifejtette az új, vérrögoldó terápia fontosságát, amire a sztrók utáni négy és fél órában van esély. Ennek előfeltétele viszont az, hogy időben bekerüljön a beteg a kórházba, ami jelenleg az akkut sztrókosok csekély 10%-ának sikerül. Így a sztrók legelső és legszembetűnőbb tüneteit is átvették a műsorban, majd ezután Kulka Jánost faggatták, hogy nála mi volt az első tünet, és egyáltalán, hogy emlékszik az egész történésre?

A színész bár tökéletesen ért mindent, saját szavaival élve fejben: “up to date” , a beszéd ma is nehézkesen megy neki, így kissé döcögősen, de annál mosolygósabban, szívfacsaró gondolattokkal emlékezett a drámai percekre: Elájultam félig. Szörnyű volt. Megnyugodtam. Felmentem az égbe. Kék ég, kapu… – utalt arra, hogy amikor sztrókot kapott, először úgy érezte, itt a vége, s ő már a mennyország kapujában várakozik a belépésre. Szerencsére a sors mást szánt a 61 éves színművésznek, aki több mint négy éve küzd, hogy újra önmaga lehessen, és színpadon szórakoztathasson.

Indirekt/Bors