KezdőlapCímlapKilépünk a NATO-ból? Orbán Viktor szerint csak a katonai szövetség készülő missziójából

Kilépünk a NATO-ból? Orbán Viktor szerint csak a katonai szövetség készülő missziójából

A miniszterelnök nagyon közelinek nevezve a pontot, amikor kilépünk az ukrajnai szerepvállalást előkészítő minden NATO-akcióból.

Magyarországnak mindenképpen ki kell maradnia egy ukrajnai NATO-misszióból. Ha abba csak a kisujjunkat is beletesszük, akárcsak a tervezési fázisban is részt veszünk, be fog bennünket szippantani – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

„Amikor a NATO igazán megindítja majd ukrajnai katonai misszióját, akkor Magyarország területe és a NATO részvételéhez, a NATO számára felajánlott magyar katonai egységek fölötti irányítás átkerül nemzeti hatáskörből a NATO-parancsnokhoz” – hangsúlyozta a kormányfő.

Ha ez bekövetkezik, akkor elvesztettük a szuverenitásunk egy nagyon fontos részét, átadtuk a szuverenitásunk nagyon fontos részét, és onnantól kezdve nem tudjuk a magyar csapatokat kívül tartani a háborún – jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök nagyon közelinek nevezve a pontot, amikor kilépünk az ukrajnai szerepvállalást előkészítő minden NATO-akcióból, hozzátéve, a lépést még meg kell tárgyalni a szervezet jelenlegi és leendő főtitkárával. „Világossá kell tennünk, hogy Magyarországnak joga van ragaszkodni a NATO alapszerződéséhez, amihez csatlakoztunk” – fogalmazott, hangsúlyozva, a dokumentum védelmi szerződésként határozza meg a szervezetet.