KezdőlapBelföldKiadták a másodfokú riasztást, érkezik az ítéletidő délutánra

Kiadták a másodfokú riasztást, érkezik az ítéletidő délutánra

Az Északi-középhegység és a főváros tágabb környezetében akár estig, éjfélig is előfordulhat ónos eső. 

Szerdán délnyugatról északkelet felé – jellemzően kis mennyiségű – vegyes halmazállapotú (átmeneti ónos esőt is felvonultató) csapadékkal járó tömbök vonulnak: a legtöbb helyen napközben esőbe megy át a csapadék, de az Északi-középhegység és a főváros tágabb környezetében akár estig, éjfélig is vegyes lehet a halmazállapot. Ezeken a részeken eleinte havazás, majd ónos / fagyott eső fordulhat elő, az idő előrehaladtával egyre inkább eső valószínű – áll a Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzésében.

A térség északi részén (illetve emellett a Nyírségben) a kezdeti havazásból lepel-3 cm-es hóréteg alakulhat ki, de az északi határvidéken 3 cm-t is meghaladhatja az átmenetileg létrejövő friss hó vastagsága. Az ónos eső / fagyott eső nagyobbrészt kis mennyiségűnek (néhány tized mm-nek) ígérkezik az említett tájakon, de elsősorban Észak-Borsodban a nap második felében meghaladhatja az 1 mm-t is.

Délutántól Vas és Veszprém megye magasabban fekvő részein kis területen időnként egy-egy 55-70 km/h-s széllökés kialakulhat, de a Bakony magasan fekvő részein átmenetileg ennél erősebb szél is lehet. Ónos eső miatt az északkeleti országrészre másodfokú, a középső területekre pedig elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.