KezdőlapCímlapKét évre elmeszelték a párizsi olimpiára kvótát szerző magyar vívónőt

Két évre elmeszelték a párizsi olimpiára kvótát szerző magyar vívónőt

A párbajtőröző Kun Anna doppingvétséget követett el azzal, hogy háromszor nem tudtak tőle az általa megadott helyen mintát venni az ellenőrök.

Egy éremesélyes magyar sportoló a saját butasága miatt nemcsak az olimpiai dobogóról, hanem a párizsi részvételről is lemondhat. Ugyanis a világranglista 4. helyén álló, a nyári játékokra egyéni kvótát szerző párbajtőrözőt, Kun Annát doppingvétség miatt két évre eltiltották. Azzal követett el doppingvétséget, hogy tizenkét hónapon belül háromszor sikertelenül próbáltak meg tőle mintát venni.

Kun Anna csak a Nemzeti Sportnak juttatta el a nyilatkozatát, melyben beszámol arról, hogy ügyében a meghallgatásra múlt héten került sor, végül pedig két évre tiltották el, melynek kezdete május 10. Az eljárás és maga a döntés érthetően megviseli a világbajnoki hatodik helyezett sportolót.

„Borzasztóan dühös vagyok magamra és a rendszerre, és csalódott vagyok a döntés miatt. Ameddig a lehetőségeim engedték, keményen küzdöttem magamért és az igazamért. Bíztam benne, hogy sikerülhet, még akkor is, amikor voltak, akik már lemondtak rólam a kevés esély miatt. Nem akartam veszni hagyni azt a rengeteg munkát, kitartást és áldozatot, amelyet ebbe a huszonkét évbe belefektettem.

Harcoltam és hittem az utolsó pillanatig, azonban sajnos ezúttal nem sikerült nyernem. Holléti mulasztásokkal kapcsolatos doppingvétséget állapítottak meg nálam, ami két év eltiltással jár. Egyáltalán nem érzem igazságosnak ezt a döntést, és úgy gondolom, hogy a figyelmetlenség miatt elkövetett hibám nem egyenlő a büntetés mértékével.

Sosem használtam semmilyen tiltott anyagot vagy módszert, rengeteg teszt és laboreredmény van rá bizonyítékként. A döntéshozó testület sem a tisztaságomat kérdőjelezte meg, de sajnos a szigorú szabályok miatt így döntött. Elképesztően sajnálom, hogy csalódást okoztam mindenkinek, aki segített és támogatott egész karrierem alatt.

Sosem gondoltam volna, hogy így érhet véget a pályafutásom, hiszen egy ekkora törés után nem biztos, hogy valaha fogok még pengét a kezemben. Hosszú folyamat lesz ennek a feldolgozása. Új fejezet kezdődik az életemben, tele bizonytalansággal, időre és nyugalomra van szükségem. A történtekkel kapcsolatban szeretnék időt kérni a sajtó képviselőitől, ezért további nyilatkozatot az ügyben egyelőre nem adok” – olvasható a sportoló nyilatkozatában.