KezdőlapBelföldKegyelmi botrány! Lemondott Novák Katalin, visszavonult a közélettől Varga Judit

Kegyelmi botrány! Lemondott Novák Katalin, visszavonult a közélettől Varga Judit

A köztársasági elnök bejelentésében hangsúlyozta: hibázott, és magyar emberként ő is azt várná el, hogy aki hibázott, vállalja a felelősséget.

Lemondott Novák Katalin a köztársasági elnöki tisztségéről. Bejelentésében hangsúlyozta: hibázott, és magyar emberként ő is azt várná el, hogy aki hibázott, vállalja a felelősséget. Bocsánatot kért mindenkitől, akit megbántott, az áldozatoktól, akik, mint mondta, azt érezhették, hogy nem áll mellettük. „A gyerekek és a családok mellett voltam, vagyok és leszek” – mondta.

Mint mondta, hozott egy olyan kegyelmi döntést, ami miatt magyarázattal tartozik. Tavaly áprilisban abban a hiszemben döntött, hogy az illető nem élt vissza a rá bízott gyerekek ártatlanságával. De hibázott – ismerte be.

„A kegyelmezési jogkör mind közül talán a legérzékenyebb. Mert egy ember életéről kell dönteni a kegyelmi kérvény és a rendelkezésre álló információk alapján. Tavaly áprilisban abban a hiszemben döntöttem a kegyelem mellett, hogy az elítélt nem élt vissza a rá bízott gyermekek kiszolgáltatottságával. Hibáztam, mert a kegyelmi döntés és az indokolás hiánya alkalmas volt arra, hogy a pedofiliára vonatkozó zéró tolerancia kapcsán kételyeket ébresszen” – fogalmazott. 

„Magyar emberként azt várnám a köztársasági elnöktől, hogy ne hibázzon. Ha mégis, akkor nézzen szembe azokkal, akiknek elszámolással tartozik, és vállaljon felelősséget. Akár azzal, hogy lemond a köztársasági elnöki tisztségről. Bocsánatot kérek azoktól, akiket megbántottam, és minden olyan áldozattól, aki úgy érezhette, nem állok ki mellette. A gyerekek és a családok mellett voltam, vagyok és leszek” – mondta.

„Államfőként ma utoljára szólok önökhöz, lemondok a köztársasági elnöki tisztségemről. Köszönetet mondott mindenkinek, a munkatársainak, a családjának, a férjének, Istvánnak, a gyermekeinek. A politika kemény, olykor kegyetlen világ, sokan azt gondolják, ez nekünk, nőknek nem is való. Nem értek velük egyet” – fogalmazott Novák Katalin.

A kegyelmi kérvényt ellenjegyző volt igazságügyi miniszterVarga Judit is távozik a közéletből. “Magyarország köztársasági elnöke a mai napon lemondott. A rendszerváltoztatás óta az elnök egyéni kegyelmi döntésének érvényességéhez az igazságügyi miniszter ellenjegyzése szükséges. Én folytattam azt a több mint 25 éves gyakorlatot, miszerint az igazságügyi miniszter tudomásul veszi az elnök kegyelmi döntését” – írja a Facebook-oldalán Varga Judit.

Novák Katalin után ő is megtette a bejelentését: “Az elnök döntésének ellenjegyzéséért a politikai felelősséget vállalom. Visszavonulok a közélettől, lemondok országgyűlési képviselői mandátumomról és az EP-lista vezetéséről is. Mindenkinek hálásan köszönöm a munkáját, akivel az elmúlt években egy csapatban dolgozhattam.Magyarország a továbbiakban is számíthat rám nemzeti érdekeink és értékeink védelmében” – írta a lemondó nyilatkozatában a volt igazságügyminiszter.