KezdőlapCímlapItt az újabb olimpiai arany: a kajakos Tótka Sándor megverte a világot...

Itt az újabb olimpiai arany: a kajakos Tótka Sándor megverte a világot 200 méteren

A férfi K1 200 méteres döntővel indult az éremosztó program. Tótk Sándor olimpiai bajnok 45 ezreddel, Csizmadia Kolos negyedik lett.

Az előfutamok kiválóan sikerültek a magyaroknak, hiszen Csizmadia Kolos és Tótka Sándor is futamgyőztes lett. A két magyar közül egyértelműen az Angyalföldi VSE 25 éves kajakosa, Csizmadia került az erősebb futamba, amelyben ott volt többek között az olimpiai és világbajnoki címvédő brit Liam Heath is, akit szerdán sikerült legyőznie az előfutamban. A magyar kajakos ezúttal is jól kezdett és végig bírta a szükséges tempót, olyannyira, hogy most is ő ért elsőként a célba, azaz – kilenc ezredmásodperccel – ismét maga mögé utasította Rió bajnokát.

Az UTE 27 éves friss Európa-bajnoka, Tótka – az egyetlen, aki 2016-os diadala óta világverseny döntőjében le tudta győzni Heath-t – az előfutamban aratott könnyed sikere után ezúttal is remekül rajtolt, majd – végig vezetve – tisztán nyert.

Elképesztő verseny volt. Hihetetlen jól rajtolt Tótka, rögtön az elején az élre állt. Aztán – végig vezetve – megnyerte a futamot úgy, hogy sikerült berúgnia a célban a hajót. Csizmadia a negyedik lett. Idegörlő várakozás után írták ki a végeredményt. Ez volt a magyar küldöttség ötödik aranyérme.

„Direkt a melegítőkrémet kértem, hogy ezen ne múljon. De ez olyan, mint egy álom. Próbáltam koncentrálni, jobban izgultam, mint az előfutamban. Nagyon nehéz most mit mondani, elnézést, keresem a szavakat még. A bajnoki cím mögött, nagyon sok tudatos munka van. Amikor elhalasztották az olimpiát, leültem a feleségemmel, megbeszéltük, hogyan tudnék felkészülni a legjobban az olimpiára” – mesélte a gyomaendrődi Tótka Sándor.

Ez a magyar kajak-kenu sport 84. ötkarikás érme, a 27. aranya – korábban ebben a számban még soha nem sikerült dobogóra sem állni –, a tokiói olimpiai csapat szempontjából pedig a 14. érem, az ötödik arany.

Balla Virág nyert, Takács Kincső pedig hatodik lett a B döntőben a kenu egyesek 200 méteres versenyében a tokiói olimpián, így előbbi kilencedikként, utóbbi 14.-ként zárt. A két győri kenus később közösen párosban is vízre száll a japán fővárosban, az egyest tulajdonképpen mindketten bemelegítésnek szánták a fő számukra. A most debütáló női kenu történetének első olimpiai aranyát a világbajnoki címvédő amerikai Nevin Harrison nyerte.