2024.02.29
Elemér
Kezdőlap Címlap Csipes Tamara ezüstöt szerzett 500 méter kajakban, Kozák Danuta negyedik lett

Csipes Tamara ezüstöt szerzett 500 méter kajakban, Kozák Danuta negyedik lett

A kétszeres címvédő Kozák Danuta, valamint Csipes Tamara is magabiztosan, futamgyőzelemmel jutott be a döntőbe. Ott végül Csipes kiváló versenyzéssel a második, Kozák Danuta a negyedik lett.

Az ellenfeleket látva, a négyesben olimpiai bajnok, összességében nyolcszoros világ- és kilencszeres Európa-bajnok Csipes számára nem ígérkezett megoldhatatlannak a feladat, s a Honvéd 31 éves kajakosa igazolta is a papírformát. Már a rajt után az élre állt, s bár az új-zélandiak második számú versenyzője, Caitlin Regal vele tartott, egy hajóhossz előnnyel haladt át elsőként a célvonalon.

London és Rió bajnokának, Kozáknak a második középfutamban csak a mellette lapátoló két fehéroroszra, a 2017-es világbajnok Volha Hudzenkára és az öt éve negyedik Marina Litvincsukra kellett figyelnie. A Ferencváros 34 éves, ötszörös olimpiai bajnoka a táv első felében Hudzenkával együtt haladt, aztán ritmust váltva az élre állt, s bár a hajrában még a portugál Teresa Portela is támadta, megszerezte a futamgyőzelmet.

Ilyen előzmények után következett a döntő, aminek a startja elsőre nem sikerült, a mezőny nagy része belehúzott a rajtgépbe. Aztán elrajtoltak, s ahogy az várható volt, megint az új-zélandi Lisa Carrington haladt a leggyorsabban. Aki aztán féltávnál is vezetett. Csipes belehúzott az utolsó métereken, közel is került hozzá, de megelőzni már nem tudta. Kozák az ötödik volt féltvávnál, végül a negyedik helyig tudott zárkózni.

„Olyan tökéletes pályát mentem, mint még soha életemben. Azt mondtam magamnak, ha ezt sem csinálom meg, én vagyok a legnagyobb barom a földön. Iszonyatos sok munka van ebben. Ha harmadik lettem volna, ugyanígy örültem volna” – mondta sírva a verseny után Csipes Tamara.

Indirekt/Blikk