KezdőlapCímlapItt a kajakos botrány következménye: szétválik a Kozák Danuta, Csipes Tamara duó

Itt a kajakos botrány következménye: szétválik a Kozák Danuta, Csipes Tamara duó

A 37 éves, hatszoros olimpiai bajnok Kozák ugyanis súlyos vádakkal illette párostársa apját, a szintén olimpiai bajnok Csipes Ferencet, aki ellen fegyelmi is indult.

Kozák Danuta és Csipes Tamara nem versenyez együtt kajak kettesben a jövő heti szegedi válogatóversenyen – legalábbis ez derül ki abból a rajtlistából, amely a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) honlapján jelent meg. Vélhetően ez lett a következménye annak, hogy Kozák és Csipes Ferenc között kirobbant minden idők egyik legkeményebb botránya.

Kozák múlt csütörtökön a Facebook-oldalán súlyos vádakat fogalmazott meg a válogatott négyes felkészítéséért felelős Csipes Ferenccel – Csipes Tamara ugyancsak olimpiai bajnok édesapjával – szemben, ami után a szakember ellen fegyelmi eljárást indítottak, ezzel egyidejűleg ideiglenesen felfüggesztették az edzői tevékenységét.

A 37 éves versenyző bejegyzésében azt írta, hogy Csipes Ferenc „erősen befolyásolt állapotban” masszázs közben, amikor ő „gyakorlatilag meztelen” volt, verbálisan molesztálta és sértegette a legkülönfélébb módokon. Kozák kiemelte, a szakember „három hete bomlasztja és idegeli a tájékoztatót megnyert csapathajók versenyzőit, beleértve a sajátjait és a saját lányát is.”

Öt nappal később a tréner nevében klubja, a Budapesti Honvéd SE levélben bocsánatot kért, amit Kozák Danuta elfogadott, így az MKKSZ megszüntette a tréner tevékenységének felfüggesztését.

A hatszoros olimpiai bajnok Kozák és a kétszeres ötkarikás aranyérmes Csipes május elején együtt indult el a Szolnokon rendezett tájékoztatón és nagy fölénnyel megnyerte a kettesek 500 méteres, olimpiai versenyszámát. Ezúttal Csipes honvédos klubtársával, Gazsó Alida Dórával szerepel a szegedi válogató nevezési listáján, míg Kozák neve csak az egyesben indulók között olvasható.

Mindez a négyes összeállítására is kihathat, ráadásul Kozák és Csipes mind a riói (2016), mind pedig a tokiói (2021) olimpián tagja volt az aranyat nyerő magyar hajónak.