2023.09.29
Mihály
Kezdőlap Címlap Itt a bizonyíték: sokkal erősebb védelmet ad, ha Pfizert oltunk AstraZenecára

Itt a bizonyíték: sokkal erősebb védelmet ad, ha Pfizert oltunk AstraZenecára

Megérkeztek az első kutatási eredmények arról, ha a Pfizer és az AstraZeneca oltást keverjük.

Az új kutatások szerint az AstraZeneca- és a Pfizer-vakcina dózisainak keverése előnyös lehet a szervezet számára. A kutatásban a Pfizer után adott AstraZeneca vagy az AstraZeneca után beadott Pfizer-vakcina egyaránt magas koncentrációjú antitestválaszt váltott ki a páciensekben, vagyis erős immunválaszt vált ki a vakcinák keverése.

Ezzel azonban rugalmasságra is lehetőség nyílik, ugyanis az oltakozóknak nem kell az először beadott vakcinára várniuk, hanem a másikat is megkaphatják második oltásként, ha az hamarabb áll rendelkezésre.erős immunválaszt vált ki- írja a hvg.hu a Lancet információi alapján

A kutatást ellenőrző professzor továbbá hozzátette: a négy hét különbséggel adott két különböző oltás olyan immunválaszt váltott ki, amely meghaladja az AstraZeneca-vakcina standard ütemterve szerint meghatározott küszöbértéket.

Ezek az eredmények felbecsülhetetlen értékű útmutatást jelentenek a vegyes adagolás alkalmazásához, azonban az itt vizsgált négyhetes intervallum rövidebb, mint a 8-12 hetes ütemezés, amelyet az AstraZeneca adagolásánál a leggyakrabban alkalmaznak- adta válaszul Matthew Snape oxfordi professzor

Azonban az sem mindegy a vakcinák keverésénél, hogy melyik oltóanyagot kapjuk először. Ugyanis hatásosabb lehet, ha az AstraZeneca után Pfizer vakcinát kapunk. Azonban az is megfogalmazható, hogy mindkét verzió erősebb antitestválaszt váltott ki, mint a két dózisú AstraZeneca-oltás.

Indirekt/Blikk