KezdőlapCímlapIlyen még nem volt! Az ukránok megrongálták az oroszok legkorszerűbb vadászbombázóját

Ilyen még nem volt! Az ukránok megrongálták az oroszok legkorszerűbb vadászbombázóját

Az interneten megjelent hírek szerint a frontvonaltól több száz kilométerre, egy repülőtéren álló gépet ért támadás.

Az X-en publikáló Nexta műhold felvételt is közölt, amelyeken a támadás eredménye látható. Az orosz légierő legmodernebb és csak nemrég hadrendbe vadászbombázóját a fronttól majdnem 600 kilométerre lévő, Aktyubinszk repülőterén érte a támadás. A képeken több bombatölcsért és tűz nyomait is látni a Szu-57-es állóhelyén. Ezek alapján szinte biztos, hogy a gép komoly sérüléseket szenvedett.

A portál egy korábbi bejegyzésében arról számolt be, hogy meg nem erősített hírek szerint nem csak egy, hanem több Szu-57 is megsérülhetett. Arról nincs hír, hogy az ukránok mivel hajtották végre az akciót, de a korábbi támadások alapján szinte biztos, hogy nagy hatótávolságú drónokkal mérhettek csapást az orosz reptérre.

A Szu-57 szuperszonikus, ötödik generációs vadászbombázó repülőgép, melyet a Szuhoj-tervezőiroda fejlesztett ki, a jelenlegi MiG–29 és Szu–27 repülőgépek leváltására, illetve azért, hogy az orosz légierő felvehesse a versenyt az amerikai F–22 Raptor és az F–35 Lightning II harci gépekkel. A repülőgép tervezése nagyon hosszú időt vett igénybe, mert Oroszországnak nem volt elég pénze hozzá. Ezért kezdetben az indiaiakat is bevonták a programba, de ők később meggondoltál magukat és kiszálltak.

Bár a Szu-57 rendszerbe állítását eredetileg 2015-től tervezte az orosz légierő, de az új hajtóművek fejlesztése annyira elhúzódott, hogy az első példányokat csak 2021 elején érkeztek a csapatokhoz. A sorozatgyártás azóta is folyik, de meglehetősen lassú ütemben.