2021.12.04
Barbara, Borbála
Kezdőlap Címlap Hoppá: újra kiadják a Mein Kampfot Franciaországban

Hoppá: újra kiadják a Mein Kampfot Franciaországban

Adolf Hitler fajelméletről szóló műve Az ördög kontextusba helyezése: a Mein Kampf kritikus kiadása címen jelent meg most Franciaországban.

Adolf Hitler 1924-25-ben, börtönévei alatt írta a Mein Kampfot, melyet az általa vezetett 1923-as sikertelen müncheni puccskísérlet miatt szabtak ki rá. A szöveg a náci ideológia kiáltványa, mely a későbbiekben mintegy 6 millió zsidó polgár meggyilkolásához vezetett a Holokauszt időszakában. A könyvnek van egy önéletrajzi dimenziója is: a Führer mesél ausztriai gyermekéveiről és első világháborús harctéri tapasztalatairól, melyeket német katonaként élt meg.

Nos, június elején Hitler művének új fordítását dobta piacra a Fayard francia könyvkiadó. Az egykori náci Führer rasszista, antiszemita kötetének megjelentetése több évet csúszott az újbóli kiadást övező éles társadalmi viták kereszttüzében. A projekt mögött álló történészek ugyanakkor hangsúlyozzák, a könyv segíti a francia olvasókat a náci ideológia értelmezésében, feldolgozásában, s ily módon e sötét tanok „lefegyverzését” is előmozdítja majd.

A Fayard annyira nagy hangsúlyt helyezett a publikáció tudományos természetére, hogy Hitler neve meg sem jelenik a könyv lecsupaszított, fehér fedőlapján. A mű Az ördög kontextusba helyezése: a Mein Kampf kritikus kiadása címen jelent meg. A cím azért különösen találó, mivel a tartalom nagy részét történészek kommentárjai teszik ki Hitler alapvetései kapcsán Héléne Miard-Delacroix, a párizsi Sorbonne Egyetem német történelem professzora magyarázata szerint. A könyvben foglaltak évtizedes történelmi kutatások gyümölcsei: a jegyzetek, kritikus szövegmagyarázatok a tartalom kétharmadát teszik ki, így helytelen lenne a Mein Kampf új fordításaként leírni a kötetet. Indirekt/10perc.hu