2024.03.01
Albin
Kezdőlap Címlap Havas Henrik pszichiátriára juttatta Görög Lászlót

Havas Henrik pszichiátriára juttatta Görög Lászlót

A tévés kedvéért a színész két hétig volt pszichiátrián, ami eközben elképesztő élményekben volt része.

Havas fejében még csak gondolatban létezett a Gaszner és Rihmer főorvos elmeosztálya című könyve, amikor egy nyaralás alatt megkérdezte Görög Lászlót, mi lenne, ha helyette látogatná a pszichiátriai foglalkozásokat.

– Amikor részt akartam venni a kiscsoportos foglalkozásokon, amelyeket Csernus Imre tartott, kicsit összevesztünk, mert a betegek inkább velem akartak beszélgetni, mint vele – kezdte a visszaemlékezést nevetve a Blikknek Havas. – Ezért, amikor Mauritiuson nyaraltunk, megkértem Görög Lacit, vállalja el ezt helyettem, mert úgy gondoltam, egy színésznek ez hatalmas kaland lehet, és abszolút alkalmasnak gondoltam erre a feladatra. Mint kiderült, nem is tévedtem, olyan híven adta vissza a jegyzeteiben a benyomásait, hogy ezeket tökéletesen bele tudtam illeszteni a könyvembe.

Havas természetesen a könyvében is jelezte, hogy a színész is a segítségére volt a kutatómunkában, Görög László pedig máig büszke rá, hogy néhány rész úgy került be a kötetbe, ahogyan ő lejegyezte. Noha a könyv mintegy húsz éve jelent meg, életre szóló nyomot hagyott benne a pszichiátrián eltöltött néhány hét.

– Előfordult, hogy egy 24 órás műszakot bent töltöttem, és ahogy a hajnali szürkületben sétáltam a hihetetlenül hosszú folyosón, ahol az alvásmegvonással kezelt betegek sétáltak imbolyogva, szürke árnyakként, egy zombifilmben éreztem magam – emlékezett vissza Görög László.