KezdőlapCímlapGyilkos áradás: hiába keresnek ezer eltűntet Németországban

Gyilkos áradás: hiába keresnek ezer eltűntet Németországban

Egyre kevesebb az esély arra, hogy a nyugat-európai árvízkatasztrófában napokkal ezelőtt eltűnteket életben találják a mentőcsapatok. A beszámolók szerint 1000 embert keresnek a speciális egységek a romok alatt és a vízzel elárasztott pincékben és a szakértők úgy vélik, a többségüknek már elhunyt.

Hivatalosan már több mint 200-nál tart az áldozatok száma, ám ez a következő napokban drasztikusan emelkedhet.

A holland, a belga, az osztrák és a német hatóságok ugyan mindent megtesznek, hogy túlélőket találjanak, de minden órával romlik az esélyük. A helyzet Németországban a legrosszabb, ahol legalább 170 áldozat van, közel 900 személyről pedig nem tudnak semmit.

– Több tízezer embert érintettek az áradások, családok maradtak otthon nélkül, van, akinek mindössze annyi holmija maradt, ami épp a menekülés közben rajta volt. Ráadásul rengetegen aggódnak a szeretteikért, sokan nem tudják, hol vannak a szüleik, a testvéreik, a barátaik. Szörnyű napok ezek – árulta el a Bild riportjában szinte sírva egy önkéntes. A mentést végző hatóságok már nem is bizakodók.

– Nagy valószínűséggel a feladatunk az lesz, hogy megtaláljuk az áldozatokat – jelentette ki legutóbbi sajtótájékoztatóján Sabine Lackner, a német mentést végzők egyik vezetője.

– Természetesen keressük az eltűnteket, folyamatosan nézzük át az elzárt helyiségeket, elárasztott pincéket, tisztítjuk meg a rommá dőlt házakat. Sok esély már nincs arra, hogy bárkit életben találunk és meg tudunk menteni – sóhajtott a szakember, aki elárulta, sajnos egyes területeken akkora a kár, hogy csak nagyon lassan haladnak.

Az áldozatok felkutatása mellett egy nagyon komoly vita is elindult arról, hogyan lehetne a jövőben a hasonló katasztrófákat elkerülni.

– Mivel az áradások miatt megszűnt az áram, nem működtek a telefonok, nem volt hálózat, az embereket nem tudtuk értesíteni. Éppen ezért meg kell változtatni a riasztási rendszert, vissza kell térni egy kissé régimódi verzióra, újra fel kell állítani a szirénarendszert – tette hozzá a szakember.

Ráadásul a legfrissebb jelentések szerint a koronavírus-járvány is felerősödött a térségben, valamint felütötte a fejét a kolera, a norovírus és a járványos gyermekbénulás is.

Indirekt/Blikk