KezdőlapCímlapFoci EB: 1100 nappal a pályán történt szívmegállása után góllal tért vissza...

Foci EB: 1100 nappal a pályán történt szívmegállása után góllal tért vissza a dán Eriksen az Európa-bajnokságra

Megvan az első döntetlen – Dánia-Szlovénia –, ugyanakkor az esélyesek – az angolok és a hollandok –, ha kicsit nehezen is, de vették az első akadályt.

A szlovén és a dán válogatott 1-1-es döntetlent játszott a németországi labdarúgó Európa-bajnokság C csoportjának vasárnapi nyitómérkőzésén. Helyet kapott a dánok kezdőcsapatában Christian Eriksen, akinek a három évvel ezelőtti torna nyitókörében – éppen 1100 nappal ezelőtt – a finnek elleni találkozó alatt megállt a szíve és a pályán újraélesztették. A skandinávok mezőnyfölényével indult a találkozó, ez bő negyedóra után éppen Eriksen révén érett góllá. Ezt követően is több lehetőség adódott a dánok előtt, noha az első játékrész végére alábbhagyott az addig lüktető iram.

A második félidő elején veszélyeztetni tudtak a szlovénok, ám ezt követően is inkább a dánok akarata érvényesült, akik sokszor eljutottak a szlovén kapu elé, de a befejezéseknél vagy az utolsó passzoknál rendre pontatlanok voltak. A hajrához közeledve aztán beszorultak kapujuk elé a skandinávok, a feljavuló szlovénok előbb a kapufát találták el, majd egyenlítettek. A folytatásban már nem esett gólt, így mindkét csapat egy pontnak örülhetett a magyar válogatott soron következő két csoportmeccsének otthont adó stuttgarti stadionban.

A legutóbb ezüstérmes angol válogatott 1-0-ra legyőzte a szerb együttest a németországi labdarúgó Európa-bajnokság C csoportjának vasárnapi második mérkőzésén. Nagy fölényben játszottak az első félidő első felében az előző Európa-bajnokságon ezüstérmes angolok, a szerbeknek csaknem hat percig nem volt pontos passzuk.

Sokat támadott a szigetországi gárda, főleg a jobb oldalon vezetett veszélyes akciókat, Saka többször játszotta tisztára magát, vagy futott le jó kiugratással az alapvonalig és adott be középre. Egy ilyenből született meg az angol vezetés viszonylag hamar Bellingham jóvoltából.

A szerbek mintegy fél óra elteltével tudták rövidebb időszakokra megtartani a labdát – mert az angolok az előnyük birtokában kissé passzívvá váltak -, komoly veszélyt azonban nem jelentettek ellenfelük kapujára.

A második félidőt viszont sokkal aktívabban kezdte a szerb csapat, amely letámadással próbálkozott, ennek eredményeként ki tudott alakítani helyzetet. A folytatásban kiegyenlített játék zajlott a pályán, az angolok nem igazán pörögtek fel, a szerbek pedig – bár határozottabban futballoztak, mint az első félidőben – nem voltak célratörőek a kapu előtt, így nem is jöhetett össze az egyenlítés.

C-csoport, 1. forduló:
Szlovénia-Dánia 1-1 (0-1)
Anglia-Szerbia 1-0 (1-0)

Az állás:
1. Anglia    1  1 – –  1-0  3
2. Szlovénia 1  – 1 –  1-1  1
   Dánia     1  – 1 –  1-1  1
4. Szerbia   1  – – 1  0-1  0

D-csoport

A holland válogatott hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a Robert Lewandowskit nélkülöző lengyel csapatot a németországi labdarúgó Európa-bajnokság D csoportjának vasárnapi nyitómérkőzésén. Az első félidőben szinte végig fölényben játszottak a sok gólhelyzetet kialakító hollandok, de mivel egy kivételével szinte az összeset elpuskázták, így egyenlő állással vonultak el a szünetre a csapatok.

A fordulás után – a lengyelek jó tíz perce ellenére – ismét szinte végig a hollandok akarata érvényesült, hatalmas mezőnyfölényük a hajrában, a két perccel korábban csereként beállt Weghorst gólja révén érett győzelemmé. A csoport másik meccsét, az Ausztria-Franciaország találkozót ma este rendezik meg.