KezdőlapBelföldFigyelem! Rengeteg hamis 20 ezres került forgalomba

Figyelem! Rengeteg hamis 20 ezres került forgalomba

Segítünk, miként lehet kiszúrni a kamu bankjegyeket.

Pénzhamisítás miatt őrizetbe vettek egy 37 éves miskolci és egy 29 éves vajdácskai férfit – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság. A tájékoztatás szerint hamis húszezresek kerültek forgalomba, a rendőrök az ügyben négy férfit és egy nőt hallgattak ki gyanúsítottként.

A készpénzpénzforgalom biztonságához nagymértékben hozzájárulnak a felhasználók által könnyen azonosítható, egyben a hamisítás ellen megfelelően védett bankjegyek. Ezt a célt a bankjegyek több különleges, esetenként érdekes tulajdonsága is szolgálja.

Lehetséges a bankjegyek ellenőrzése a mindennapi vásárlások során is, amikor segédeszközök híján „csak” látásunk és tapintásunk áll rendelkezésre, más helyzetekben, szükség esetén mód van arra, hogy egyszerű eszközöket – leggyakrabban UV-lámpát vagy nagyítót – is igénybe vegyünk.

A forintbankjegyek mindegyike tartalmaz olyan a címletre jellemző grafikai motívumot, amely kétféle fénytartományban is ellenőrizhető. A bankjegyek vízjelmezőjében szereplő motívumok kétféle (UV-A és UV-C) fényben láthatóak. A vízjelmezőt UV-A, illetve UV-C fénnyel megvilágítva az előoldalon korabali öltözékben sétáló pár képe és a 20000 értékjelzések láthatók.