2023.12.03
Ferenc, Olívia
Kezdőlap Belföld Figyelem: meneküljön, aki tud, délutánra elrendelték a harmadfokú riasztást

Figyelem: meneküljön, aki tud, délutánra elrendelték a harmadfokú riasztást

A heves zivatarok veszélye miatt már több megyére harmadfokú riasztást adott ki az ország középső területeinek több járására az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Már lecsapott több helyre délelőtt a vihar, és a meteorológiai szolgálat szerint kora délutánig a legnagyobb valószínűséggel az ország középső sávjában, köztük Budapesten, illetve a Dunántúl keleti felén kell zivatarokra számítani, amelyek északkelet felé haladnak. A legintenzívebb gócokat viharos (óránkénti 60-70 kilométeres) széllökés, 1-2 centiméteres átmérőjű jégdarabokkal jégeső és intenzív csapadék is kísérheti.

Délután dél felől várhatóan egy kiterjedt, heves zivatarrendszer éri el az országot, amely estére fokozatosan északkeletre helyeződik át. A leghevesebb gócokat szélroham (óránkénti 90-100 kilométeres, de ezt meghaladó sem kizárt), jégeső (2-3, helyenként akár 4 centiméteres jégdarabokkal) és felhőszakadás (rövid idő alatt 25-50 milliméter csapadék) is kísérheti.

Éppen emiatt a délutáni, esti órákban harmadfokú (piros) riasztást adnak ki. A katasztrófavédelem azt kéri, hogy a viharos szélben lehetőség szerint ne parkoljunk fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjünk. Ha valaki leszakadt vezetéket vagy bajba jutott embert lát, akkor jelezze azt a 112-es segélyhívón.

Indirekt/10perc.hu