KezdőlapBelföldErőszakkal adták örökbe a dusnoki szülők kisbabáját

Erőszakkal adták örökbe a dusnoki szülők kisbabáját

Az anya otthon, titokban szülte meg a kisfiát, azóta védőnő, orvos nem látta, nem kapott védőoltást, nem is anyakönyveztették, naná, hogy a gyámhatóság rendőrökkel ment a csecsemőért.

Titusz bácsi reméli, a szülők soha nem kapják vissza az örökbeadott kisbabát

Szerdán lesz csak 5 hónapos a dusnoki K. Péterke, de már a rövid, kis életében a szülei – H. Ágnes és férje, Gábor – , akkora tortúrának tették ki, amire a falubeliek szerint nincs elfogadható magyarázat. Az anya tanárként, férje, Gábor ácsként dolgoz, meg is becsülték őket Dusnokon. Kisfiukat Bátor Nyilasnak szólítottak, szeretettel nevelték, csak épp nem akarták anyakönyveztetni, mert úgy vélték, onnantól a baba az állam tulajdonába kerül.

A falu nem tér magához a döbbenettől, senki nem érti, miért tették ki a szülei ekkora tortúrának az öthónapos kisfiút

Ez az oka, hogy két hete rendőrök vették körül a fiúcskával épp útnak induló szülők kocsiját. Az egyenruhások lefogták az anya kezét, a hordozóból kivették a gyereket, majd rögtön átadták a gyámhatóság munkatársainak. De a szülők nem úszták meg ennyivel: kiskorú veszélyeztetése miatt büntetőeljárás indult ellenük.

Titusz bácsi a hír hallatán mérgében földhözvágta a sapkáját

„Amikor meghallottam, hogy Ágiék a gyereküknek nem akarják beadatni a védőoltást, mérgemhez földhöz vágtam a sapkámat – mesélte az Indirtektnek a Damjanich utcában lakó Verebélyi Titusz bácsi (70). – Remélem, soha nem nem kapja vissza azt a kisbabát, hiszen a védőoltás a gyereknek jár, nem dönthet arról senki, hogy kell, vagy sem.

Becsöngettünk H. Ágnesékhez, de csak a nagymama volt otthon. Kérdésünkre elmondta, lánya nem mondott le arról, hogy vejével visszaszerezze a kisfiút. Akit helyettük a gyámhatóság anyakönyveztetett: K. Péter nevet adta neki, sőt, még az édesanyja nevét is megváltoztatta. Az Indirekt úgy tudja, azóta a pici már örökbefogadó szülőknél nevelkedik. Utolértük H. Ágnes öccsét, aki ígérte, ha a húga úgy dönt, hogy nyilatkozik, visszahív bennünket.

Hal Melinda pszichológus szerint nagy hibát követtek el a szülők, amikor fellázadtak a a törvény és a gyámhatóság ellen

Hal Melinda pszichológus úgy véli, a szülők – ha nyíltan szembe is mennek a törvényekkel – nyilván szeretik a gyermeküket, de akkor sem mehetnek szembe a törvényekkel, a gyámhatóság döntéseivel.

„A védőoltás a kisbaba érdekét szolgálja, annak beadatását törvény írja elő, amit a szülők nem írhatnak felül” – magyarázta a pszichológus.