2021.06.20
Rafael
Kezdőlap Címlap Elmaradhat az olimpia: tartanak az újabb járványhullámtól Tokióban, petíciót indítottak

Elmaradhat az olimpia: tartanak az újabb járványhullámtól Tokióban, petíciót indítottak

Mintegy 50 ezer ember írta alá azt az online petíciót, amelyben arra kérik a szervezőket, hogy a koronavírus-járvány miatt ne rendezzék meg az idén nyárra halasztott tokiói olimpiát.

A 3D printed Olympics logo is seen in front of displayed “Tokyo 2021” words in this illustration taken March 24, 2020. REUTERS/Dado Ruvic TPX IMAGES OF THE DAY

Az aláírásgyűjtést Ucunomija Kendzsi japán jogász kezdeményezte, aki korábban többször indult a tokiói kormányzói posztért. Szerinte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a szervezőbizottság állításával ellentétben nem lehet biztonságosan megtartani július 23. és augusztus 8. között az olimpiát, majd a paralimpiát a pandémia újabb hulláma miatt. “Az emberek életének és megélhetésének érdekében mondják le az olimpia megrendezését” – áll a petícióban. A japánok már eleve a tervezett rendezési költség többszörösét költötték el, most hivatalosan 15,4 milliárd dollárra rúg a számla. Az olimpia megtartásához 10 ezer egészségügyi dolgozóra, további 500 ápolóra és 200 sportorvosra lenne szükség, ők hiányoznának az országos egészségbiztosítási rendszerből a játékok alatt, akárcsak azok az orvosi létesítmények, felszerelések és egyéb források, amelyeket az olimpia érdekében használnának.

A japánok mindössze két százaléka van beoltva koronavírus ellen, és már több mint 10 ezer ember belehalt a fertőzésbe. Az országban május 11-ig él a járványügyi veszélyhelyzet, de a források szerint ezt biztosan meghosszabbítják. Egy felmérés szerint kilenc prefektúra vezetője szeretné, ha az olimpiát ismét elhalasztanák vagy lemondanák, 47-ből pedig nem jött válasz arra hivatkozni, hogy nekik nincs döntési jogosultságuk. Korábban a lakosság 70-80 százaléka szintén az olimpia ellen foglalt állást. A petíciót Thomas Bachnak, a NOB elnökének szeretnék átnyújtani, aki hamarosan Japánba látogat, és a tervek szerint május 17-én részt vesz a hirosimai fáklyafutáson. A japán kormány, a szervezőbizottság és a NOB közös állásfoglalása alapján a tokiói olimpiát július 23-i kezdéssel megrendezik – adta hírül az ATV.