2023.02.01
Ignác
Kezdőlap Címlap Elképesztő: a párzsi szurkolók kriptovalutával dobták össze Messi szerződtetését

Elképesztő: a párzsi szurkolók kriptovalutával dobták össze Messi szerződtetését

A PSG szurkolói zsetonokkal is megdobta az argentin csillag aláírási pénzét.

Lionel Messit részben kriptovalutának számító szurkolói zsetonokkal (ún. fan tokenekkel) fizette ki új klubja, a Paris Saint-Germain a hatszoros aranylabdás szerződtetésekor – írja a Reuters forrásaira hivatkozva a Forbes magazin magyar kiadása.

Az argentin támadó kedden írta alá két plusz egy évre szóló szerződését Párizsban, miután a Barcelonával a spanyol liga pénzügyi szabályai miatt nem hosszabbíthatott, és szabadon igazolhatóvá vált.

A 34 éves világsztár a 25 millió eurós aláírási pénz egy részét kriptovalutában kapta, amelyet a Socios.com nevű szurkolói zseton-szolgáltató bocsátott a klub rendelkezésére.

A szurkolói zseton azaz fan token kriptovalutának számít és ennek birtokosai jellemzően kisebb ügyekben beleszólást is kapnak a klub életébe. A PSG mellett az angol bajnok Manchester City és az olasz AC Milan is bevezet ilyen zsetonokat, és ezekkel tokenekkel is ugyanúgy lehet kereskedni, mint minden más kriptovalutával. A zsetonok árfolyama pedig alig függ a játékosok pályán mutatott teljesítményétől.

– A klub új igazolásai körüli felhajtás hatalmas keresletet eredményezett a PSG Fan Tokenek iránt. A kereskedelmi volumen átlépte az 1,2 milliárd dollárt a Messi szerződtetése előtti napokban – idézi a Reuters a klubot.

A PSG szurkolói zsetonjának árfolyama öt nap alatt 13 százalékot, az egész évben pedig már csaknem 240 százalékot emelkedett.

Indirekt/Blikk