Ezek a legnépszerűbb ToTu-s ételek, nem csak laktózérzékenyeknek.
A ToTu termékcsalád egy magyar fejlesztés eredménye. Tojásfehérjéből hoznak létre túró-, tejföl-, latté-, epres joghurt-alternatívákat, sőt, még számos proteindús tejtermék helyettesítőt. Most bemutatjuk a legnépszerűbb ToTu-s recepteket, amik már számos tej-, glutén-, szója- és hozzáadottcukor mentesen táplálkozónak nyújtanak ínycsiklandozó megoldásokat.
Őszibarackos paleo ToTu krém
Igazi különleges zárása lehet egy könnyed baráti vacsorának, de akármikor hatalmas sikert arathat ez a gyümölcsös és proteindús finomság. Sokak szerint a rászánt idő és átélt gasztronómiai élmény arányban egyszerűen verhetetlen.
Hozzávalók:
a zseléhez:
30 dkg megtisztított őszibarack
1 evőkanál citromlé
fél dl víz
3-4 dkg eritrit
6 gramm pektin
a krémhez:
40 dkg ToTu Rögös
40 dkg kókuszjoghurt
fél vaníliarúd kikapart magjai
5 dkg eritrit
fél dl forró víz
5 gramm zselatin
A zseléhez a kisebb darabokra vágott őszibarackot a citromlével és a vízzel addig főzzük, amíg a gyümölcshús puhává nem válik. Botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a pektinnel elkevert eritritet. Még 2 percig főzzük. Kihűtjük.
A krémhez a zselatint feloldjuk a vízben, majd 10 dkg Totu Rögös kivételével az összes többi hozzávalóval összeturmixoljuk. Hozzáforgatjuk a maradék ToTu Rögöst. Poharakba vagy csatos üvegekbe töltjük. 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. Rákanalazzuk a zselét és már fogyaszthatjuk is.
Fűszeres paleo „mozzarella”
A tejmentesen táplálkozók, legyen szó tejfehérje-allergiásokról vagy akár paleozókról, egyik legnagyobb vágya a különböző sajtféleségek pótlása. Magyarországon az egyik legnépszerűbb sajt a mozzarella. Nem csoda tehát, hogy a tojásfehérje-alapú fűszeres félkeménysajt-alternatíva ennyire népszerű lett. Ráadásul még az elkészítése is egyszerű!
Hozzávalók:
20 dkg Totu Rögös
20 dkg Totu krém
1 teáskanál só
2 teáskanál citromlé
15 dkg kókuszolaj
2-3 összezúzott fokhagymagerezd
3-4 evőkanál apróra vágott medvehagyma (snidling vagy újhagyma zöldje vagy akár vegyesen)
2 dl forró víz
2 dkg por zselatin vagy 12 lap
A zselatint feloldjuk a forró vízben, majd a többi hozzávalóval, a medvehagyma kivételével, krémesre turmixoljuk. Hozzáforgatjuk a medvehagymát. Szilikon formába töltjük, végül hűtőszekrénybe téve hagyjuk megdermedni.
ToTu-s epres paleo szelet
Az eper talán a legnépszerűbb gyümölcs Magyarországon. Legyen szó süteményről, joghúrt ízesítésről, vagy túródesszert töltelékről, az eperrel nem lehet hibázni. Így van ez a tej-, glutén-, szója- és hozzáadott cukor-mentes finomságok esetében is. A ToTu-s epres paleo szelet elkészítése már összetettebb feladat, de a végeredmény mindent megér.
Hozzávalók:
a piskótához:
5 tojás
5 dkg őrölt mandula
5 dkg eritrit
só
az epres krémhez:
60 dkg Totu Rögös
50 dkg eper (fagyasztott kiolvasztott is jó)
10 dkg eritrit
1 bio citrom leve és reszelt héja
1 vaníliarúd kikapart magjai (elhagyható)
2 dkg por zselatin vagy 12 lap
1 dl víz
továbbá:
10 dkg cukormentes eperlekvár
a díszítéshez:
eper
citromfű
ehető virág
A piskótához a tojásokból csipetnyi sóval kemény habot verünk. Hozzáforgatjuk az eritrittel elkevert mandulát. Sütőpapíros lemezre kenjük. 180°C-on 14 perc alatt megsütjük. Kihűtjük. Lehúzzuk róla a papírt. Két 15 x 30 cm-es csíkot vágunk ki a tésztából. Az egyiket megkenjük a lekvárral. Ráhelyezzük a másikat. Keretet teszünk köré. Rásimítjuk az epres krémet, amivel csupán annyi a dolgunk, hogy a zselatint a vízben kis lángon feloldjuk. Az epret az édesítővel turmixgépben pürésítjük, majd a többi hozzávalót is mellé téve sima, csomómentes krémmé turmixoljuk. Dermedésig hűtőszekrénybe tesszük. Eperrel, citromfűvel és ehető virágokkal díszítjük.