2021.07.28
Szabolcs
Kezdőlap Címlap Döbbenet: a leggazdagabbak a koronavírus-járvánnyal is jól jártak

Döbbenet: a leggazdagabbak a koronavírus-járvánnyal is jól jártak

Tovább bővült tavaly a százmillió dollárosnál nagyobb befektethető vagyonnal rendelkező szupergazdagok klubja: több mint hatezer ember került be a társaságba, így számuk már meghaladja a hatvanezret. Elképesztő, hogy a leggazdagabbak a koronavírus-járványon is nyertek és nyerni fognak.

Elon Musk, a Tesla főnöke

A Boston Consulting Group (BCG) számításai szerint a 60 ezer szupergazdag 22 ezer milliárdos vagyont halmozott fel, ez a világ befektethető pénzének 15 százalékát jelenti. A cég adatai szerint a koronavírus-pandémia kitörése és pusztítása miatt hírhedtté vált 2020-as évben a világ összes pénzügyi vagyona elérte a 250 ezer milliárd dollárt és ez 8,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

Az elemzések szerint ismét tovább nyílt az olló a gazdagok és az átlaghalandók között: ugyan az elbocsátások ellenére a lakossági összmegtakarítás is nőtt, ám a részvénypiaci növekedésből és a hitellehetőségekből azok húzták a legnagyobb hasznot, akiknek már korábban is volt jócskán mit a tejbe aprítaniuk. A Forbes című amerikai gazdasági lap összesítése szerint a 722 amerikai milliárdos háromnegyede legalább ugyanolyan gazdag vagy gazdagabb, mint a pandémia kitörésének a pillanatában volt – írta a HVG.

Elon Musk, a Tesla elektromos autók megálmodója és gyártója, illetve a SpaceX űrkutatási vállalat alapítója a legnagyobb győztes: elképeszt, hogy 2020 januárja óta vagyona több mint ötszörösére ugrott, s most 170 milliárd dollár körül van. Jeff Bezos – aki az Amazon internetes áruház révén került be az ultragazdagok klubjába – ugyancsak jól szerepelt, ő másfél év alatt 86 milliárd dollárral növelte egyébként sem csekély vagyonát. A Facebook-vezér Mark Zuckerberg 35 milliárdot, az utóbbi hetekben pedig inkább a válása híreivel a lapokba kerülő Microsoft-alapító, Bill Gates pedig 22 milliárd dollárt tett hozzá korábbi vagyonához.