2021.04.16
Csongor
Kezdőlap Címlap Botrány a Vígszínházban: Eszenyi Enikő 500 millió forint sorsáról dönthet

Botrány a Vígszínházban: Eszenyi Enikő 500 millió forint sorsáról dönthet

Bár a 60 éves Eszenyi dicstelen körülmények között távozott a teátrumból, a színház alapítványi kuratóriumának tagja maradt, amiről nem mondott le.

Marton László egykori Vígszínház igazgató két alapítványt hozott létre, ami jelenleg közel félmilliárd forinttal gazdálkodik. Mindkettőbenis tag Eszenyi, akit ráadásul nem is tudnak leváltani. A teátrumnak erre jogilag nincs lehetősége, ő pedig nem távozik önként a pozíciókról. Így ebben a pillanatban is az a faramuci helyzet áll fenn, hogy a jelenlegi igazgatónak, Rudolf Péternek (61) többek között Eszenyivel is engedélyeztetnie kell, ha alapítványi támogatást kér valamilyen célra.

– Eszenyi Enikő visszalépett a Vígszínház vezetői pályázatától, azonban az alapítványok kuratóriumi pozícióiról nem mondott le, hasonlóan Magyar Péter volt produkciós igazgatóhoz, aki már szintén nincs a korábbi pozíciójában. Így természetesen minden felmerülő kérdés kapcsán hozzájuk kell fordulnunk – ismerte el a Blikknek Rudolf Péter. – A Művészeti Tanáccsal egyeztetve felvetettük, hogy nyilvánvalóan gördülékenyebb lenne az alapítványok működése, ha a Vígszínház kötelékébe tartozó vezetői lennének. Az ezzel kapcsolatos kérésünket megfogalmaztuk, de nem talált meghallgatásra. Tekintettel arra, hogy az alapítvány egykori alapítói már elhunytak, a jelenlegi jogi környezetben a Vígszínház kollektívája nem tud változtatni az elnökség összetételén. Ezt csak bíróság teheti meg, vagy az alapítvány elnöksége maga dönthet így – mondta a Vígszínház igazgatója. A Blikk kereste Eszenyit is, de nem érte utol.

FOtó: MTI/Máthé Zoltán