2021.04.16
Csongor
Kezdőlap Címlap Az új amerikai vakcina a koronavírus terjedésének megelőzésére is jó lehet

Az új amerikai vakcina a koronavírus terjedésének megelőzésére is jó lehet

A vakcina mintegy 74 százalékban megelőzte a tünetmentes esetek kialakulását.

Az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA szakértői péntek este jóváhagyásra javasolták a Janssen Pharmaceuticals által kifejlesztett, koronavírus elleni védőoltás engedélyezési kérelmét. A Janssen oltásából elegendő egy dózist beadni, így lerövidülhet a védettség kialakulásához szükséges idő, ami nagy könnyebbséget jelentene, hiszen így nem kellene megszervezni a második adag beadását – nem úgy mint a többi vakcina esetében. Az FDA és a gyártó által közzétett adatok szerint a vakcina mintegy 74 százalékban megelőzte a tünetmentes esetek kialakulását, ami arra utalhat, hogy a védőoltás a vírus terjedés megelőzésére is alkalmas lehet.

A vakcinát 3 földrészt 8 országában, összesen 45 ezer páciensen vizsgálták, így hatásairól és a mellékhatásairól is nagy mennyiségű információ áll rendelkezésre. A vizsgálat alatt egyetlen beoltott vírusos beteg sem halt meg, tehát teljes védelmét nyújtott a halálos lefolyású betegség ellen.

Az Egyesült Államokban beoltott betegek körében 86%-os védelmet nyújtott a súlyos lefolyású Covid-19 ellen. Ezen kívül Dél Afrikában is 82%-ban védettséget nyújtott – adta hírül a Blikk.