2021.10.17
Hedvig
Kezdőlap Címlap Az Eb-n is folytatódik az orosz-ukrán politikai háború

Az Eb-n is folytatódik az orosz-ukrán politikai háború

Saját területként szerepel a Krím az ukrán nemzeti futballválogatott mezén, amit a pénteken kezdődő Európa-bajnokságra készítettek. A Kreml kiakadt az ukránok lépésén.

Bemutatta az Ukrán Labdarúgó-szövetség a nemzeti válogatott új mezét, amelyben a futballistái a június 11-én kezdődő Eb-n fognak játszani. A dressz rögtön politikai vitát váltott ki Oroszország és Ukrajna között. A mezen ugyanis Ukrajna területének részeként szerepel az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krím félszigetre. A mez elején Ukrajna határainak körvonala látható a Krímmel együtt. Az erről fotókat posztoló Andrij Pavelko szövetségi elnök úgy nyilatkozott, hisznek abban, hogy Ukrajna sziluettje erőt fog adni a játékosoknak, mivel így egész Ukrajnáért fognak küzdeni.

Természetesen Oroszország sem hagyta szó nélkül az új mezt, Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő bíráló hangvételű kommentjében úgy fogalmazott: az ukrán futballcsapat hozzácsatolta Ukrajna területét Oroszország Krímjéhez. Emellett beleszállt a mezt díszítő, a 2014-es majdani események után széles körben elterjedt „Éljen Ukrajna! Éljenek a hősök!” jelmondatba. A jelmondatot a második világháborúra vezetik vissza, az Ukrajna függetlenségéért harcoló Ukrán Felszabadító Hadsereggel és Sztepan Bandera hozzák összefüggésbe. A szovjet múltat őrző, a nácizmus legyőzőjeként magára tekintő Oroszország azonban fasisztának tekinti a nácizmusból is merítő vezetőt, valamint a nácikkal kollaboráló Ukrán Felkelő Hadsereget.

Dmitrij Szviscsov orosz parlamenti képviselő „politikai álláspont kinyilvánításának” minősítette a mezt, és sürgette, hogy az UEFA tiltsa be. Az Európai Labdarúgó-szövetség nem talált benne semmi kivetnivalót. A vonatkozó szabályzat szerint a mezeknek tilos sérteni a jó ízlést, politikai, vallási vagy etnikai üzeneteket közvetítenie. Mint köztudott, a nemzetközi közösség nagy része nem ismeri el a Krímet Oroszország részeként.

Indirekt/Index