2022.08.15
Mária
Kezdőlap Belföld Az Aston Martin fellebbez Vettel kizárása miatt

Az Aston Martin fellebbez Vettel kizárása miatt

Elveszítette a Magyar GP-n elért második helyezését Sebastian Vettel, amiért nem tudott a szabályokban foglalt mennyiségű üzemanyagot a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) illetékeseinek rendelkezésére bocsátani a verseny után. Ennek következtében Lewis Hamiltoné lett a második pozíció, a harmadik helyre pedig Carlos Sainz Jr. jött előre. Vasárnap késő este a német pilóta csapata, az Aston Martin jelezte, fellebbezést nyújt be.

A szabályok értelmében ugyanis a futam végén legalább egyliternyi üzemanyagnak kell maradnia az autókban, hogy az FIA emberei vizsgálatokat végezhessenek el főként annak érdekében, hogy kiszűrjék az esetleges trükközéseket és szabályszegéseket.

Vettel Aston Martinjában azonban az előírt mennyiség helyett mindössze 300 milliliternyi üzemanyag maradt, ami miatt a futamot követően a németet kizárták.

Az Aston Martin ugyanakkor jelezte, számításai szerint 1.74 liter üzemanyaggal fejezte be Vettel a versenyt, tehát a „rendszerben” még kell lennie 1.44 liter üzemanyagnak, amit az FIA illetékesei valamiért nem tudtak kinyerni a mintavétel során.

Vettel egyébként a levezető körét nem tudta teljesíteni, két kanyarral a vége előtt félreállt, s az istálló úgy gondolja, ennek a hátterében az üzemanyag-befecskendezés problémája állhat, s ez magyarázatot adhat arra is, hogy miért nem talált az FIA több üzemanyagot.

Indirekt/nemzetisport.hu