2021.05.07
Gizella
Kezdőlap Belföld Árammal védekezik egy olaszliszkai borászat, a helyi romák felháborodtak

Árammal védekezik egy olaszliszkai borászat, a helyi romák felháborodtak

Áramot vezetett a négy méteres fal tetejébe egy olaszliszkai borászat, ami miatt most a helyi cigányok és jogvédő szervezetek is felháborodtak, tiltakoznak.

„Olaszliszkán 4 méteres falat emeltek a romák és a gádzsók közé! A falba áramot vezettek” – tették közzé roma jogvédők a Facebookon, videókkal is alátámasztva állításukat. A felvételeken valóban egy épület tövében magasló szürke fal látható, amelynek tetején villanyvezetékek futnak végig, rajta “Vigyázat” feliratú figyelmeztető táblákkal. Ugyancsak a legnagyobb közösségi médián jelent meg a World Roma Federation (WRF) tiltakozása és petíciója a “gettósítás” és az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát sértő “szegregáció” ellen. A tiltakozó nyilatkozat alatt záporoznak a felháborodott, értetlenkedő kommentek, de van, aki a cigányokat szidja, és akad, aki egy szomszédos magáncéget sejt a háttérben.

Az Euronews elérte Olaszliszka polgármesterét, aki közölte: az önkormányzatnak semmi köze nincs ehhez az ügyhöz, sem a falról, sem az elektromos kerítésről nem a testület döntött. Kerekes Attila szerint ráadásul nem is a szegregátum van körbekerítve hosszú évek óta, hanem valóban a szomszédos borászatot keríti el a fal, vagyonvédelmi okokból.

Olaszliszka utoljára akkor szerepelt a hírekben, amikor 2006-ban egy tanító, Szögi Lajos autója által elsodort roma kislány hozzátartozói meglincselték a tanárt, aki meghalt. 2009-ben a bíróság különös kegyetlenséggel elkövetett csoportos emberölés miatt a legsúlyosabb büntetést szabta ki az elkövetőkre.